Fermierii care au protestat cu tractoarele pe străzi din municipiul Suceava, pe E 85 și în Vama Siret au început să primească notificări și amenzi legate în parte de încălcarea legislației rutiere.
Este vorba în special de înștiințări prin care proprietarii tractoarelor trebuie să comunice cine s-a aflat la volan în zilele respective. În funcție de răspunsul proprietarului se stabilește și la cine ajunge amenda. În lipsa unui răspuns, amenda maximă este trimisă către proprietarul vehiculului.
Acest demers care ar veni în principal din partea Serviciului Rutier Suceava, dar și de la Jandarmerie nu ar trebui să mire.
Forțele de ordine au filmat momentele tensionate legate de blocarea sau obstrucționarea traficului, posibil și cele care au constat în forțarea unui blocaj al forțelor de ordine, iar după ce protestele s-au încheiat s-a trecut la identificarea celor care au participat la aceste acțiuni.
Un reprezentant al protestatorilor a mers la sediul din Suceava al Poliției Rutiere pentru a cere explicații.
”Cum se poate ca niște oameni care au ajuns într-un punct critic în viața lor și nu mai aveau cu ce își plăti ratele, fiind forțați de împrejurări să iasă în drum și să protesteze, să fie acum amendați și amenințați cu aceste somații?
Statul încearcă să ne descurajeze să ne mai cerem dreptul în stradă, deși au fost niște proteste spontane. Am solicitat în scris șefului Serviciului Rutier motivarea publică a acestor demersuri de amendare.
Cerem anularea amenzilor aplicate și încetarea demersurilor de a aplica și altele sau măcar să fie transformate în avertismente”, a transmis Daniel Prelipcean.
Cel puțin dacă vorbim strict pe legislație, polițiștii rutieri au toate motivele și legislația necesară pentru a aplica amenzi celor care au încălcat normele rutiere repetat și cu bună știință, inclusiv după somațiile polițiștilor rutieri.