Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 13 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 35 (8564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Marţi, 13 Februarie 2024 (13:22:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață bună, însă de cele mai multe ori oamenii ignoră atât factorii de risc, cât și lucrurile care îi ajută să prevină problemele oftalmologice. Medicul oftalmolog Anca Trifina a prezentat miercuri, în cadrul emisiunii „Matinal” de la Intermedia TV, cum ne putem păstra ochii sănătoși cât mai mult timp. Printre bolile care afectează semnificativ ochii se numără cataracta, o cauză frecventă a pierderii vederii și care afectează stilul de viață activ. Oamenii care suferă de cataractă au dificultăți în a conduce noaptea, la citit, la privit la televizor, la citit indicatoarele de pe stradă, din gări și aeroporturi etc. Deși intervenția chirurgicală duce la recăpătarea vederii, pacienții adesea amână operația, fie din teamă, deoarece mulți oameni cred că este dureroasă și riscantă, fie din considerente financiare, având în vedere că pentru cristalin se plătește, indiferent dacă operația se face în sistemul medical de stat sau în cel privat.

Dr. Anca Trifina a subliniat că operația de cataractă se efectuează cu anestezie locală și durează între 7 și 30 de minute, iar pacientul merge acasă aproape imediat după operație și își poate relua activitățile obișnuite de a doua zi. 

În timpul operației de cataractă, se îndepărtează cristalinul natural opacifiat al ochiului și se înlocuiește cu o lentilă artificială.

Medicul a declarat că în ultimii ani a constatat o scădere a vârstei la care apare cataracta, iar printre factorii favorizanți a enumerat folosirea intensivă a ecranelor (telefon, tabletă, laptop, computer, televizor), lipsa protecției la razele ultraviolete, fumatul, consumul de alcool, lipsa de îngrijire corectă a diabetului, tratamentele cu corticosteroizi și cu statine, care trebuie urmărite îndeaproape de medicul care le recomandă. „Fumatul crește de 4 ori riscul de apariție a cataractei, inclusiv la vârstă tânără și poate produce probleme și tulburări ale nervului optic și ale retinei maculare”, a subliniat medicul oftalmolog.

·        Privitul pe geam cât mai departe și clipitul des sunt o bună „gimnastică” pentru ochi

Printre semnele care ne arată că am petrecut prea mult timp cu ochii în ecran se numără lăcrimarea și senzația de nisip în ochi, care apar atunci când privim în ecran fără clipit des și regulat, care împrăștie lacrimile pe suprafața ochilor. „Avem tendința să clipim de 4 ori mai puțin când suntem foarte atenți să nu greșim și să o luăm de la capăt. Senzația de nisip în ochi apare când nu clipim suficient, în principal când ne uităm la ecrane și ochiul se usucă. De aceea recomandăm picături zilnic pentru cei care folosesc ecrane. La fiecare 20 de minute de ecrane facem 20 de secunde pauză și privim cât mai departe afară, pe un geam. Clipim regulat pentru a suplimenta împrăștierea lacrimilor pe suprafața oculară, iar la fiecare două ore ne ridicăm de la birou și facem 15 minute pauză, fără a ne uita în telefon”, recomandă dr. Trifina.

De asemenea, ea recomandă purtarea de ochelari cu un filtru care absoarbe lumina albastră, ochelari de soare în orice anotimp pentru a proteja ochii de razele ultraviolete A și B, pălărie la femei și șapcă la bărbați pentru o protecție suplimentară a ochilor.

Cel puțin la fel de importantă este alimentația, care trebuie să includă factori care protejează ochiul. Dr. Trifina a precizat că aceștia sunt acizii grași omega, care se găsesc în peștii grași precum ton și somon; luteina- un pigment foarte important pentru sănătatea retinei, pe care o găsim în legumele cu frunze verzi – salată, spanac, varză, dar și în morcovii galbeni; zinc, pe care îl găsim în carnea de porc și în stridii; vitaminele C și E, pe care le găsim în citrice, în nuci, în ouă și în fasole. „Toate sunt principii active pentru prevenția degenerescenței maculare, dar trebuie să aplicăm de tineri, ca să ne fie bine după 70 de ani”, a mai spus medicul oftalmolog Anca Trifina.

În scop profilactic, controlul oftalmologic este recomandat să se facă o dată pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși.
 Vizualizări articol: 1003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei