Institutul „Cantacuzino” și Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung au devenit parteneri într-un proiect care vizează cercetarea biomedicală, respectiv dezvoltarea unui software pentru gestionarea eficientă a probelor și datelor referitoare la materialul biologic.
Intitulat „Dezvoltarea Biobăncii INCDMM Cantacuzino în scopul asigurării unui management performant al materialului biologic disponibil pentru cercetarea biomedicală”, proiectul este finanțat prin Planul Sectorial de Cercetare - Dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale.
Pentru realizarea acestuia, a fost pus la dispoziția elevilor un laborator cu laptopuri, televizoare, imprimantă, video proiector și mobilierul necesar, dotat din fondurile proiectului.
Potrivit reprezentanților unității, echipa colegiului, formată din 15 elevi și coordonată de către profesorul Florin Mariuc, a avut până acum două întâlniri cu reprezentanții Institutului „Cantacuzino”.
Prima întâlnire s-a desfășurat la Câmpulung Moldovenesc, iar managerul proiectului, Andreea Lupu, a prezentat scopul și caracteristicile pe care aplicația creată de elevii câmpulungeni trebuie sa le îndeplinească.
În cadrul celei de-a doua întâlniri, elevii ștefăniști au efectuat o vizită de lucru la Institutul „Cantacuzino”.
Au fost discutate aspecte privind valoarea materialului biologic, respectul pentru donatori, bioetica și instrumentele informatice ce contribuie la protejarea probelor și a datelor asociate acestora împotriva accesului neautorizat, furtului, distrugerii, alterării sau modificării conținutului.
De asemenea, a fost instalată și prima versiune a aplicației.
„Cu toate că acest tip de proiect este nou în cadrul colegiului, precum și faptul că ne-am confruntat cu diferite probleme, la care, într-un final, s-a găsit rezolvarea, echipa a lucrat cu entuziasm și optimism, având certitudinea că vom reuși să finalizăm proiectul înainte de termen", ne-a mărturisit elevul caporal Darius Marian Rață.
„Implicarea elevilor în proiectul de cercetare le dezvoltă competențe informatice care nu sunt cuprinse în programa școlară, dezchizând noi orizonturi în pregătirea lor profesională”, a subliniat Francesca Șindilar, purtător de cuvânt al colegiului.