Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ar putea avea în curând încă doi medici specialiști oncologi, a declarat, marți, managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea. Este vorba despre o doctoriță din București, care are a doua specializare oncologia și dorește să se stabilească cu familia în Suceava, și de o doctoriță oncolog care la acest moment profesează în Franța și dorește să se întoarcă în România.
Dr. Calancea a declarat că „tratativele sunt avansate”, ambii medici fiind foarte interesați să lucreze în spitalul din Suceava, atât din perspectiva dotărilor, cât și a posibilităților de dezvoltare profesională. Singurul impediment este legislația restrictivă cu scoaterea posturilor la concurs. „Ambele colege își doresc stabilitate și siguranță în specialitate. Dacă nu le putem oferi posibilitatea să participe la concurs și să aibă stabilitate se pot răzgândi”, a subliniat managerul spitalului. O variantă de rezervă ar fi ca cele două doctorițe să profeseze în spital pe baza unui contract de prestări servicii, dar medicul din Franța se pare că nu este interesat de această posibilitate și își dorește angajare prin concurs.
Secția Oncologie a spitalului se află la acest moment într-o situație delicată, cu trei dintre doctorițe aflate în concediu de creștere a copilului până în 2025 sau 2026, astfel că în acest an spitalul este „cu cuțitul la os”, după cum a spus dr. Calancea, referindu-se la numărul mare de pacienți cu cancer și numărul mic de medici oncologi disponibili. Necesarul de oncologi este cu atât mai acut cu cât în acest an se va finaliza și noua secție de Oncologie, care se construiește în curtea Spitalului Vechi, iar în actualul pavilion conducerea unității medicale vrea să înființeze un centru de prevenție pentru bolile oncologice pentru acele persoane cu istoric de boală în familie și un centru modern de tratament cu radioizotopi pentru cancerul de tiroidă și cel de prostată.
O soluție ar fi putut să fie atragerea medicilor care au promovat examenul de rezidențiat în Oncologie, dar și aici cea mai mare parte a posturilor sunt blocate. „O mare parte din promoția rezidenților care au finalizat pregătirea în anul 2023 nu-și găsesc locul în sistemul medical românesc din cauza posturilor blocate - foarte puține sunt cele deblocate prin memorandumul din 2023, și probabil vor alege sistemul privat sau străinătatea. În prezent putem ocupa prin concurs doar posturile deblocate prin memorandum sau cele care se vacantează în cursul anului 2024”, a declarat dr. Calancea.
· E criză de medici, dar cei care au finalizat rezidențiatul anul trecut n-au posturi
Prin memorandumul pe care spitalul l-a depus încă de anul trecut, din martie, la Ministerul Sănătății, care a informat după 6 luni că acesta trebuie redirecționat către Ministerul Dezvoltării, au fost deblocate 12 posturi de medic și jumătate dintre posturile de asistente și personal auxiliar solicitate. Cele 12 posturi de medic solicitate anul trecut, în baza necesităților de atunci, sunt: două de medic cardiolog, trei pentru UPU și câte unul la Neonatologie, ORL, Neurologie, Chirurgie generală, Chirurgie vasculară, Boli infecțioase și Radiologie intervențională. Aceste posturi vor fi scoase la concurs în luna martie. Pentru asistente și personal auxiliar, inclusiv TESA, spitalul a cerut deblocarea a 71 de posturi și i s-au aprobat 28, care de asemenea vor fi ocupate prin concurs.
Menționăm că la nivel național Guvernul a aprobat, în ședința din 11 ianuarie a.c., deblocarea angajărilor pe care le-a blocat în vara anului trecut, pentru 7.603 posturi în domeniul sănătății și al asistenței sociale. Dintre acestea, pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătății s-au deblocat angajările pentru 3.048 de posturi vacante sau temporar vacant, iar pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale, cum este și cazul spitalului din Suceava, aflat în subordinea Consiliului Județean, în toate cele 41 de județe și municipiul București, s-a aprobat organizarea examenelor sau a concursurilor în vederea ocupării a 4.555 de posturi vacante sau temporar vacante. Dintre acestea, 1.510 sunt posturi de medici (inclusiv stomatologi), 1.847 de posturi pentru personal medical auxiliar (asistente, moașe, infirmiere), 345 de posturi pentru personal de specialitate (kinetoterapeut, chimist, biolog, psiholog, laborant, tehnician medical, psihopedagog, farmacist etc.) și 853 de posturi pentru personal auxiliar (asistent social, jurist, inginer, economist, inspector etc.).