Ministerul Educației vrea transparență și criterii obiective la repartizarea elevilor și preșcolarilor într-o anumită clasă sau grupă. Este vorba despre distribuția elevilor și preșcolarilor în formațiuni de studiu (grupe/clase) de început de nivel, respectiv grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a, acolo unde, în multe cazuri, părinții intervin în alegerea unui anumit învățător sau diriginte sau în alegerea unei anumite clase.
Conform proiectului lansat în dezbatere publică, repartizarea elevilor/preșcolarilor în clase/grupe de început de nivel se va face în mod aleatoriu, prin tragere la sorți, sau în ordine alfabetică, în mod echitabil.
Decizia va fi luată la nivelul consiliului de administrație al fiecărei școli, iar părinții trebuie să poată participa, în calitate de observatori, la repartizarea pe grupe/clase a acestora.
În documentul înaintat de minister sunt stabilite mai multe metode de împărțire a copiilor pe clase/grupe, astfel încât să nu existe nici un fel de segregare a acestora. Pe baza acestora, școlile vor face propriile lor proceduri.
„Listele finale cu componența formațiunilor de studiu, semnate de directorul unității de învățământ, vor fi publice și se vor afișa la avizierul unității de învățământ și/sau pe pagina de internet a unității de învățământ cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an școlar”, spune Ministerul Educației.
Proiectul lansat în dezbatere poate fi consultat pe www.edu.ro.