Cea mai mare pisică din Europa, care nu e deloc domestică, ci un prădător desăvârșit – râsul, populează pădurile Sucevei, mai ales zona de conifere.
Imagini superbe cu un râs, realizate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei, într-o pădure administrată de către Ocolul Silvic Broșteni, din cadrul Direcției Silvice Suceava, au fost postate de RNP pe pagina lor de socializare, fiind foarte apreciate.
Chiar dacă râsul este cea mai mare felină din Europa, iar pădurile din România adăpostesc una dintre cele mai mari populații de râs de pe continent, este foarte rar văzut de oameni în libertate.
Asta deoarece este un carnivor foarte discret, care trăiește solitar.
Preferă pădurile de conifere, cu suprafețe mari și cât mai departe de așezările omenești.
Adulții masculi se țin la distanță unii de ceilalți prin marcarea teritoriului. Partenerii sexuali sau mama cu puii comunică printr-un mieunat melodic care străbate distanțe lungi.
Râsul are corpul zvelt și puternic, o înălțime de 60-75 cm şi o greutate de 30 kg, iar urechile se prelungesc cu câte un smoc de peri negri. Culoarea blănii este gălbui-brună, iar majoritatea exemplarelor au pete roșii și chiar negre pe spate, pe părțile laterale și mai ales pe picioare.
Râșii pot trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Ca și ursul, și lupul, râsul este indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat.
Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fine și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori ies la vânătoare.
Râsul vânează cu precădere căprioare sau capre negre, dar se mulțumește și cu pradă mai mică, precum rozătoarele.
Supraviețuirea speciei este pusă în pericol de braconaj, dar mai ales de activitățile umane care îi invadează din ce în ce mai mult habitatul.
Direcția Silvică Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare de păduri de stat.