Alternanța între temperaturi mai ridicate în timpul zilei și cele mai scăzute din timpul nopții a dus la formarea unui strat periculos de gheață subțire, foarte alunecoasă, pe multe trotuare din Suceava și nu numai, oriunde zăpada topită s-a scurs și a înghețat ulterior.
Dacă pe principalele căi de acces antiderapantul împrăștiat de echipele de salubrizare, prezente în teren, și-a făcut efectul, pe trotuarele dintre blocuri dar și în zone comerciale, intens circulate, stratul de gheață era „oglindă”, chiar și după primele ore ale dimineții. Asta deoarece toată lumea s-a învățat că „trebuie să se facă”, uitând complet că toți au obligația de a interveni la deszăpezire și îndepărtarea gheții de pe trotuare și locurile de parcare.
Aceeași obligație, de a da cu lopata atunci când ninge și se depune zăpadă dar și de a îndepărta stratul de gheață de pe trotuare, când se formează, o au și cei din București și cei din Suceava, sau alte orașe din țară, diferă doar amenzile care li se pot aplica, pentru că se stabilesc prin decizie de Consiliu Local.
La Suceava, amenzile la persoanele fizice sunt cuprinse între 500 și 1000 de lei iar la cele juridice între 800 și 2000 de lei.
Iar conform HCL 266/2023, deținătorii de imobile, sub orice titlu, au obligația de a menține permanent curățenia trotuarelor, de a înlătura de îndată zăpada sau gheața de pe acestea, țurțurii de la jgheaburi, streșini și uluce, precum și de pe acoperișuri și terase, pentru a nu pune în pericol trecătorii.
Practic, aceste lucrări de întreținere a trotuarelor, căilor de acces de la intrările în bloc, magazine sau orice alte spații, sunt responsabilitatea fiecăruia dintre noi, pentru binele tuturor.