Stocul de sânge necesar pacienților internați în spitalele din județul Suceava este acoperitor, mai puțin pentru grupele negative (în special la grupa zero negativ). Directoarea centrului, dr. Maria Pilat, a declarat, marți, că după multă vreme în care a fost deficit de sânge, acum poate spune că „stăm foarte bine, trimitem și la Iași, când este nevoie”. De aceea, având în vedere că sângele este un produs perisabil, cu termen de valabilitate de doar 42 de zile, Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava a recurs la restricționarea temporară a donatorilor. Atât săptămâna trecută, cât și în această săptămână au fost preluați doar donatorii fidelizați, cei care au donat sânge în ultimii doi ani. „Au setul de analize făcut, nu li se face rău la donare și este și corect să-i prioritizăm pe cei care au fost alături de noi când ne-a fost greu și au donat permanent”, a declarat dr. Pilat.
În același timp, medicul a explicat că situația se poate schimba în orice moment. De exemplu, luni și marți nu s-a recoltat sânge din grupele zero și A pozitiv pentru că au fost stocuri suficiente, dar joi, 25 ianuarie a.c., această restricție va fi ridicată. „Trebuie să corelăm permanent stocurile cu cererea spitalelor, să minimalizăm pierderile. De aceea facem apel la donatori să înțeleagă situația și să nu se supere. Le mulțumim că s-au gândit să doneze, îi așteptăm în continuare și îi rugăm să sune înainte, mai ales dacă vin mai de departe”, a afirmat dr. Maria Pilat.
Creșterea interesului pentru donarea de sânge a survenit după ce valoarea tichetului de masă pentru donatori a crescut, de la 1 ianuarie a.c., de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/tichet, adică la 280 de lei/donare. Dacă înainte la centru se prezentau 15-20 de donatori pe zi, acum în mod constant sunt 40-50 de donatori/zi și au fost zile în care s-au prezentat chiar și 60 de persoane. Mai dificilă este acoperirea necesarului pentru grupele negative, care sunt rare și la nivelul populației generale, dar și aici centrul are un anumit număr de donatori înregistrat la care apelează la nevoie și care răspund când sunt solicitați.
Consumul zilnic în spitalele din județul Suceava este, în medie, de 40-50 de pungi de sânge. Cel mai mare consumator este Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin secțiile Chirurgie, Ortopedie, Ginecologie, Hematologie și Oncologie, iar pe locul doi se plasează Spitalul Municipal Rădăuți, cu Chirurgia și Ortopedia. De asemenea, până acum, în cazul în care pacienți din județul Suceava internați în spitale din alte județe aveau nevoie de sânge, acesta era solicitat de la centrul de aici. De la 1 ianuarie a.c., astfel de situații se înregistrează mai rar, numărul donatorilor fiind în creștere în toate județele țării.
· Condițiile necesare pentru donarea de sânge
Programul de donare la Centrul de Transfuzie Suceava este de luni până vineri, orele 07.30-13.00. Pot dona persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 și 60 de ani, cu greutate de peste 55 de kg, în cazul femeilor, și de peste 60 de kg pentru bărbați, care nu sunt supuse nici unui tratament, chiar și pentru o afecțiune banală și tranzitorie. Se poate dona la intervale de 72 de zile.
Pentru cei care doresc să doneze este recomandat ca în seara precedentă să doarmă 7-8 ore, în dimineața donării să mănânce și să se hidrateze (mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi, și lichide dulci - ceai, cafea, sucuri naturale). Nu se fumează înainte și după donare și nu se consumă alcool în dimineața donării și cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales persoanelor care au în mod frecvent tensiunea arterială mică. După donare se recomandă două, trei ore de odihnă.
La Centrul de Transfuzie persoana care vrea să doneze se prezintă cu actul de identitate și cu adeverința medicală care atestă că este sănătoasă. Aici se întocmește fișa de donator, se fac testele preliminare (valoarea hemoglobinei, a tensiunii arteriale, a glicemiei, greutatea corporală etc.), după care, dacă acestea corespund, se merge la medicul de la centru care efectuează selecția donatorilor.
Donarea de sânge durează între 8 și 10 minute, timp în care se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total, care va fi prelucrat ulterior pentru obținerea de produse de sânge, ce vor fi testate, conservate, stocate și apoi distribuite în spitale. La un ritm zilnic de 50 de donatori, timpul total petrecut la centrul de transfuzie este de aproximativ 30 de minute. Donatorul primește după donare un card electronic cu suma totală 280 de lei, valoarea a 7 tichete de masă x 40 de lei. La prima donare cardul este înmânat imediat, la următoarele suma cuvenită se încarcă în două, trei zile.