Polițiștii suceveni au emis peste 250 de ordine de protecție pe parcursul anului 2023, pentru scandaluri degenerate și agresiuni în familie, aproape dublu față de anul precedent.
Cele 257 de ordine de protecție spun mult despre dimensiunea fenomenului violenței în familie în județul nostru. Asta în condițiile în care ordinele de protecție sunt emise de către polițiști în cazurile mai delicate, în care s-a constatat pericolul iminent ca faptele să se repete.
”În 186 de situații s-a dispus măsura evacuării obligatorii temporare a domiciliului de către agresor”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Polițiștii au dreptul să emită aceste ordine de protecție doar pe o perioadă de 5 zile. Aceste măsuri au rolul de a înlătura pericolul imediat, pe termen scurt. Pentru un ordin de protecție pe termen mai lung victima trebuie să se adreseze instanței de judecată.
În anul 2023, la nivelul județului Suceava au fost înregistrate în total 1.956 de sesizări privind fapte de violență în familie, 1.085 dintre acestea fiind sesizate în mediul rural. Dintre acestea, cele mai multe sunt fapte de loviri sau alte violențe – 1.303 și amenințare – 195.
Ultimul ordin de protecție a fost emis duminica trecută, când Poliția Gura Humorului a fost sesizată direct de către o localnică despre faptul că soțul ei face scandal.
În temeiul sesizării, polițiștii s-au deplasat urgent la fața locului, unde s-a constatat că, în jurul orei 21:30, femeia desfășura treburi gospodărești, moment în care concubinul ei a intrat în casă în stare avansată de ebrietate și i-a spus să iasă afară din casă, după care a luat-o de bluză și a dat-o afară din locuință.
Polițiștii au deschis un dosar penal privind infracțiunea de violență în familie și au emis ordinul de protecție valabil 5 zile.
Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.