Curtea Europeană de Justiție a răspuns solicitărilor adresate de magistrații de la Curtea de Apel Târgu Mureș în procesul legat de groapa de gunoi de pe Mestecăniș. Practic, instanța europeană a stabilit că societatea de avocatură care a formulat acțiunea în instanță, respectiv Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu & Ionescu, nu poate apăra în justiție un interes public general în probleme de mediu. În felul acesta, instanța de la Târgu Mureș va constata că nu poate admite acțiunea formulată de societatea de avocatură împotriva Consiliului Județean Suceava, a președintelui acestei structuri, a Agenției pentru Protecția Mediului Bacău și a Consiliului Local Pojorâta.
Trebuie spus că în acest proces Consiliul Județean Suceava a fost reprezentat de Casa de avocatură Stoica, iar toate plângerile penale care au fost formulate în legătură cu groapa de gunoi de pe Mestecăniș au fost închise de procurori. Practic, Consiliul Județean Suceava are drum liber de acum pentru a demara procedurile de atribuire a contractelor de administrare și exploatare a gropii de gunoi realizată cu fonduri europene.
· Istoricul unor acțiuni începute încă din 2018
La 3 octombrie 2018, Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu & Ionescu a înregistrat la Tribunalul Cluj o solicitare de anulare a hotărârilor Consiliului Local Pojorâta și autorizațiilor de construire ale gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniș. O cerere de intervenție în interes propriu a formulat și Aristide Maxim Samuilă, un localnic din Valea Putnei care spune că această groapă de gunoi nu are ce căuta în vârf de munte.
La 7 februarie 2019, Tribunalul Cluj a admis excepția privind lipsei calităţii procesuale active și excepţia lipsei de interes în formularea cererii de chemare în judecată în cazul Societății de avocatură Plopeanu & Ionescu și pe cale de consecință a respins cererea de chemare în judecată ca fiind formată de o persoană fără calitate procesuală activă și fără interes în cauză. Mai exact, judecătorii Tribunalului Cluj au apreciat că o societate civilă de avocați nu poate sta în justiție în apărarea unui interes public general privind probleme de mediu.
La 19 aprilie 2019, într-un dosar disjuns din cel inițial, Tribunalul Cluj a respins cererea de intervenție a lui Aristide Maxim Samuilă, considerând că s-a prescris termenul în care putea formula plângere prealabilă pentru anularea actelor administrative privind Groapa de gunoi Mestecăniș.
La 29 septembrie 2019, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat de Societatea de avocatură Plopeanu & Ionescu, a casat sentința Tribunalului Cluj și a trimis cauza spre rejudecare.
Ulterior pronunțării acestei decizii, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât însă ca judecarea recursului să fie strămutată la Curtea de Apel Târgu Mureș. Judecarea dosarului la Curtea de Apel Târgu Mureș a început la finele anului 2021, iar în februarie 2022 magistrații care analizau dosarul au transmis trei întrebări către Curtea Europeană de Justiție, prin care solicitau tocmai acel punct de vedere legat de faptul dacă societatea de avocatură poate sta în justiție în apărarea unui interes public general privind probleme de mediu.
Decizia recentă a Curții Europene de Justiție a clarificat însă totul, astfel încât Curtea de Apel Târgu Mureș va constata că Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu & Ionescu nu putea depune cererea de chemare în judecată deoarece era o persoană fără calitate procesuală activă și fără interes în cauză.