Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis un amplu comunicat de presă legat de scandalul testelor fals pozitive privind consumul de droguri la volan în baza rezultatelor date de aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere. Adică acei șoferi care ies pozitivi la testele rapide din trafic la un drog, dar ulterior probele de sânge și urină infirmă că erau sub influența unei substanțe interzise.
Per total, la nivel național, în 2022, cazurile confirmate de Serviciile de Medicină Legală au reprezentat 79%, în timp ce în 2023 - 62%.
În cazul județului Suceava, rata de confirmare este însă mai slabă.
În anul 2022, rata de confirmare a fost de 67%, dar din foarte puține testări în trafic - doar 21.
În anul 2023, când în dotarea polițiștilor rutieri suceveni au intrat noi aparate DrugTest, din 101 cazuri lucrate, rata de confirmare a fost de 42%.
Așadar, mai puțin de jumătate din testări au fost confirmate și medico-legal, în condițiile în care aceste din urmă rezultate sunt proba de la dosar.
E drept, datele din 2023 nu sunt încă definitive, dar cert este că mulți șoferi s-au ales cu dosare penale și și-au pierdut o perioadă lungă dreptul de a conduce în baza acestor testări cu aparate DrugTest, pentru ca ulterior consumul de droguri să fie infirmat.
Consiliul Superior de Medicină Legală a ținut să transmit și că problemele nu par a ține doar de aparatele DrugTest.
În orașele mari din România, unde există centre mari de medicină legală, rata de confirmare este mai mare.
Asta sugerează și probleme legate de transportul sau depozitarea probelor de sânge și urină până la nivelul institutelor medico-legale, probleme care în unele județe au fost corectate, iar în altele nu.
În cazul Sucevei, probele recoltate de la șoferii suspectați de consum de droguri sunt trimise la servicii de medicină legală din județe vecine.
”În general, rate mai mici de rezultate fals pozitive sunt obținute în cadrul județelor unde există institute medico-legale, dar și al județelor în care există orașe mari, ca poli regionali de dezvoltare”, se mai arată în comunicarea Consiliului Superior de Medicină Legală.
Așadar, probele recoltate și transportate pe distanțe mai mari se pot altera, iar unii șoferi care erau drogați pot scăpa basma curată. Sigur, asta nu elimină decât în parte probleme rezultatelor fals pozitive.