vineri, 29 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 304 (8528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Festivalul de colinde ucrainene, ediția a XXIII-a, la Suceava

Vineri, 29 Decembrie 2023 (13:31:10)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De Sărbătoarea Sfântului Ștefan, pe 27 decembrie 2023, la Suceava, a avut loc Festivalul de colinde ucrainene, ediția a XXIII-a, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, în parteneriat cu Casa de Cultura a Studenților din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, reprezentată de directorul Ianoș Valentin.

Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR, și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul celor prezenți într-un moment atât de special care ”reunește familia și ne duce cu gândul la copilărie”, mulțumind statului român pentru sprijinul oferit în organizarea unor astfel de evenimente ce promovează cultura, tradițiile și obiceiurile minorității ucrainene din România. Ilie Sauciuc a subliniat ca Uniunea Ucrainenilor din România este singura organizație care reprezintă minoritatea ucraineană din România atât în țară, cât și în relațiile externe, colaborând cu instituții din Ucraina, Congresul Mondial al Ucrainenilor și Congresul European al Ucrainenilor și a dat citire Rezoluției adoptate la Congresul 9 al Uniunii Ucrainenilor din România, desfășurat la București, în perioada 21-22 octombrie 2023.

La deschiderea evenimentului, s-au adresat publicului cu urări de bine invitații speciali: Cristian Șologon, subprefect al județului Suceava, Daniel Serdenciuc, președintele Filialei UUR Iași, Vasile Proțiuk, directorul adjunct al Colegiului Pedagogic al Universității Naționale de Stat ”I. Fedkovich” Cernăuți, Ucraina, Vasile Ioneț, directorul liceului din Iordănești, Ucraina, iar părintele Valentin Ardelean, de la Parohia Izvoarele Sucevei, a rostit o rugăciune de binecuvântare înaintea începerii programului de colinde.

Pe scena sălii Auditorium ,,Joseph Smith” a Universității ”Ștefan cel Mare Suceava au evoluat 9 ansambluri artistice și grupuri vocale: Grupul vocal al Colegiului Pedagogic al Universității Naționale de Stat ”I. Fedkovich” Cernăuți, Ucraina, coordonat de Vasyl Protsiuk, Grupul vocal ”Cervona Kalena” din Negostina, coordonat de Niculina Clapon, Grupul ”Vocile Negostinei”, coordonat de prof. Crainiciuc Antoneta, Grupul vocal al refugiatelor din Ucraina ”Spivuci Ukrainky”, din Suceava, coordonat de Viktoria Dryhola, Grupul vocal al UUR din Gropeni, coordonat de Radu Nicolaișen, Ansamblul ”Kolomeika” din Siret, coordonat de Zirka Ianoș, Ansamblul ”Kozaciok” din Bălcăuți, coordonat de prof. Petru Șoiman, Grupul de copii ”Izvorașul” al Școlii Gimnaziale Izvoarele Sucevei, coordonat de pr. Ardelean Valentin, Ansamblul Liceului Iordănești, Ucraina, coordonat de prof. Marina Șapcă. În încheiere, a colindat părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru Relații cu Minoritățile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Grupul vocal al Colegiului Pedagogic din cadrul Universității Naționale de Stat ”I. Fedkovich” Cernăuți a fost invitat la Festivalul de colinde ucrainene în cadrul Parteneriatului ”Elevi acum, profesori în devenire”, încheiat între unitatea de învățământ ucraineană, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava și Filiala UUR Suceava. Această colaborarea a început în urmă cu 8 ani și reprezintă oportunitatea de a participa la schimburi de experiență didactică și de bune practici în educație.

Reprezentanții liceului de la Iordănești au legat o frumoasă prietenie cu membrii comunității ucrainene din Suceava în urma derulării Proiectului Transfrontalier încheiat cu Primăria Bălcăuți ”Acces îmbunătățit în școlile din zona rurală transfrontalieră Yordaneshty și Bălcăuți”, finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.

În sală au fost prezenți refugiați ucraineni, profesori de limba ucraineană, membri UUR, simpatizanți și reprezentanți ai Comitetului Filialei Județene UUR: Ilie Sauciuc, Niculina Clapon, Nadia Boiciuc, Zirca Ianoș, pr. Mihai Cobziuc.

Colindatul este un obicei străvechi, păstrat din cele mai vechi timpuri, care aduce vestea cea bună a Nașterii lui Hristos. Scopul acestui festival este de promovare și păstrare a colindelor ucrainene, mai ales a colindelor locale, pentru a duce mai departe moștenirea primită în dar de la bunicii noștri. Sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului să vă aducă împlinire sufletească, liniște și sănătate, iar în Noul An să aveți parte de frumoase împliniri!

 

Prof. Delia Mihaela Martineac

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de colinde ucrainene, ediția a XXIII-a, la Suceava.
 Vizualizări articol: 924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul de colinde ucrainene, ediția a XXIII-a, la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei