Maestrul bucătar sucevean Sorin Ioan Băeșu, cunoscut și apreciat de suceveni și nu numai, a murit la doar 53 de ani, din cauza unor complicații, infecții apărute după ce a suferit o operație pe cord deschis și avea nevoie de reconstrucție toracică.
„A venit momentul să binedispui și îngerii, nu doar oamenii din jurul tău. Ne întâlnim acolo, Sus, când o fi momentul”, este mesajul lui Codrin Băeșu, unul dintre cei doi fii ai săi, care îi calcă pe urme și urmează meseria de bucătar. Sorin Băeșu a terminat Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, dar, spun prietenii lui, a început să gătească din timpul stagiului militar. Gurmanzii, în special, și-l amintesc pe Sorin Băeșu de la Cabana Căprioara (Adâncata), unde a activat o perioadă mai îndelungată, dar perioada lui de vârf, ca maestru bucătar, a fost la Piccolo Mondo.
Cu un talent nativ, cu pasiune, Sorin Băeșu a excelat în prepararea mâncărurilor tradiționale, dădea gust mâncării, ceea ce-i aducea clienți nu doar din municipiul Suceava, ci din tot județul. Nu doar mâncarea tradițională îl pasiona, ci și preparatele din pește. „Era îndrăgostit de Deltă. Mergea foarte des acolo, la lipoveni, mulți dintre ei i-au devenit prieteni, de unde aducea pește proaspăt pe care îl gătea cu mare plăcere. Era un om foarte sociabil, pasionat de ceea ce face, generos. Își respecta echipa cu care lucra și era apreciat pentru asta”, povestește chef Ovidiu Procopeț, care a lucrat o perioadă cu Sorin Băeșu.
În ultimii ani, Sorin Băeșu oferea sucevenilor delicioase preparate din pește sau fructe de mare, pentru că, deși renumit pentru bucatele preparate la ceaun, proțap ori grătar, a dorit să aducă în Suceava și un restaurant cu profil pescăresc. Aducea peștele proaspăt, din Deltă, și îl gătea pentru clienții săi. „Băeșu” organiza evenimente tematice, precum săptămâna cu specific bucovinean, pescăresc, haiducesc, ciobănesc.
Maestrul bucătar Sorin Ioan Băeșu va rămâne în amintirea tuturor ca omul care dădea gust mâncării, care spunea și o poveste în jurul preparatului, care era mereu vesel, în ciuda problemelor diverse pe care le-a întâmpinat și el de-a lungul vieții, un om care-și respecta meseria, dar, în primul rând, clienții. A plecat mult prea repede din această lume, lăsând un gol imens în inima celor doi băieți ai săi, în inima familiei, în inima prietenilor etc.