Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 298 (8522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

”Legea porcului” limitează drastic crescătoriile mici, de tip familial, care sunt împinse rapid spre dispariție

Marţi, 19 Decembrie 2023 (19:48:21)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul veterinar Petrea Dulgheru, în calitatea sa de președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Suceava și cu experiență de medicină veterinară de aproape 50 de ani, a tras un semnal de alarmă, cu date concrete, privind scăderea populației de porci crescute în județul Suceava și în toată România, o scădere care va deveni și mai dramatică după modificările legislative din acest an cu privire la porcul crescut în gospodăriile populației.

Efectele economice ale acestei scăderi sunt majore și cu impact devastator pentru foarte mulți fermieri, inclusiv pentru cei care cultivă teren și care, fără animale, nu mai pot da plus valoare cerealelor.

”În România, în anul 1989 erau aproximativ 5 milioane de bovine și 14 milioane de porcine. Din datele statistice reiese că anul acesta efectivul de bovine a ajuns sub 1,9 milioane, iar efectivul de porcine a ajuns la sub 3 milioane de capete”, a arătat Petrea Dulgheru.

 

·       Situația reală din zootehnia noastră nu coincide deocamdată cu strategia Europei

 

Problema momentului, de actualitate, este că legislația adoptată în ultimele luni, în 2023, limitează foarte mult noțiunea de exploatație mică, de tip familial. Cu excepția fermelor comerciale profesionale, legislația interzice reproducerea suinelor și implicit și înregistrarea porcilor și ulterior comerțul, abatorizarea.

Fermierii mici ar trebui să cumpere doar purcei din exploatații profesionale (ferme de reproducție autorizate sanitar-veterinar), doar că acestea, după cum bine se știe în domeniul sanitar-veterinar, nu pot asigura nici pe departe cererea de porci de pe piață.

”Țăranul roman sau micul fermier cu 4-6 hectare de pământ, care în multe cazuri nu are salariu, nu are pensie, dorește doar să fie lăsat în pace să crească 10-15 porci, care să-i asigure conversia cerealelor în carne și implicit un venit minim din care să poată trăi.  De ce tu ministru, de ce tu ANSVSA, de ce tu stat român nu-i dai voie să trăiască? O să spuneți că este de vină U.E.

Nu, domnilor, Europa vrea să ne aducă la nivelul ei, unde sunt foarte multe ferme profesionale. Doar că la noi aceste ferme medii și mari sunt în număr foarte mic.

Vina este a europarlamentarilor români și a autorităților române care  nu explică și nu prezintă la Bruxelles situația reală din România”, a spus Dulgheru.

 

·       ”Un popor care nu își asigură siguranța alimentară își periclitează siguranța națională”

 

Practic, prin legislația de acum, s-ar dori ca oamenii din mediul rural care nu au ferme autorizate să crească cel mult un porc pentru consum propriu, fără a face comerț.

Asta în condițiile în care consumul de carne de porc în România vine majoritar din sursă externă, iar fermele de reproducție locale sunt extrem de puține.

Efectul de domino este și prăbușirea prețului la cereale.

”În cel mai fericit caz marii producători de cereale se pot salva prin export, dar cei cu suprafețe mai mici mor de foame, nu pot vinde grâul cu 60 de bani, iar mai nou nu îi pot da plus valoare prin creșterea porcinelor.   

Un popor care nu își asigură siguranța alimentară își periclitează siguranța națională”, a avertizat Petrea Dulgheru.

 

·       Limitările introduse pentru a izola pesta porcină africană au efect invers

 

Aceste prevederi legale au fost adoptate teoretic pentru a limita răspândirea virusului pestei porcine africane, dar efectul este invers, atrage atenția președintele CMV Suceava.

”Micii crescători nu mai pot face un comerț legal, medicul veterinar nu îi poate supraveghea, și așa apare comerțul la negru, apar acei samsari care plimbă porcii prin târguri și din poartă în poartă. Iar asta înseamnă cu adevărat un dezastru cu privire la răspândirea pestei porcine africane”, a atras atenția Petrea Dulgheru, cu referire la cazul recent de la Salcea, unde un localnic a cumpărat de la un samsar din Cajvana un porc deja bolnav de pestă porcină africană.   

 

·       Propunere privind înființarea de asociații locale de creștere și reproducție porcine

 

În calitatea sa de medic veterinar cu o experiență de aproape 50 de ani, Dulgheru spune că soluții sunt, iar un model poate fi Spania.

”Comunitatea locală ar putea aduna crescătorii într-o asociație locală, care să facă și reproducție locală. Așa porcii ar rămâne pe un perimetru restrâns, unde să fie crescuți, sacrificați și consumați. În acest fel ar fi limitat riscul de răspândire a pestei, iar fermierii ar avea ce mânca și ce comercializa”, este propunerea lansată de la Suceava.

 

·       Apel către parlamentarii suceveni și președinții PNL și PSD Suceava

 

Dulgheru solicită parlamentarilor suceveni de la toate partidele să ceară de urgență modificarea Legii 122/2023,privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România:

”Domnule președinte al PSD Ion Stan, ca inginer zootehnist și coleg de partid cu domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, spuneți-i să modifice legea, să o facă să devină funcțională.

De asemenea îi solicit domnului Gheorghe Flutur, membru marcant al coaliției de guvernare, să solicite modificarea Legii 122/2023, ca și în 2024 să taie porc românesc la Crăciun în Bucovina.  Sucevenii și turiștii care vin în Bucovina vor să mănânce un porc autentic.

Repet, această lege interzice total reproducția în exploatațiile neprofesionale de suine, interzice identificarea acestora, interzice comercializarea și sacrificarea în abator”, a transmis Petrea Dulgheru.

Acesta a încheiat cu precizarea că dacă această lege nu va fi modificată în regim de urgență, în calitate de președinte al Colegiului Medicilor Veterinar și de vicepreședinte la nival național al Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache va organiza proteste la nivel local și național.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Legea porcului” limitează drastic crescătoriile mici, de tip familial, care sunt împinse rapid spre dispariție.
 Vizualizări articol: 906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
”Legea porcului” limitează drastic crescătoriile mici, de tip familial, care sunt împinse rapid spre dispariție5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei