Salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică Suceava au anunțat că luni, 11 decembrie, au întrerupt activitatea pe toată durata normală a zilei de muncă din cauza nemulțumirilor legate de salarizare.
Această întrerupere a activității vine după 10 zile de proteste spontane care au fost ignorate.
Sindicatele din domeniu au transmis un avertisment clasei politice și cu privire la alegerile care urmează.
”Blocarea activității, pentru cel puțin o zi este rezultatul ignorării de către decidenții politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani și reprezintă doar un avertisment al salariaților în contextul anului electoral 2024, când, fără aportul INS, alegerile nu pot fi organizate”, este anunțul prin care se încearcă ”sensibilizarea” Guvernului României.
Salariații Direcției de Statistică Suceava spun că, spre deosebire de alte instituții publice, nu au beneficiat de 5 ani de zile de majorări salariale.
”În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din Direcția Județeană de Statistică Suceava avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflației a depășit 40%”, au transmis protestatarii.
Direcția de Statistică Suceava a transmis și un tabel în care prezintă salariile din instituție, comparativ cu cele de la Casa de Pensii, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Suceava, Direcția pentru Agricultură Suceava, Primăria municipiului Suceava sau Consiliul Județean Suceava.
Revendicările salariaţilor Direcției Județene de Statistică Suceava sunt:
1. Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Suceava la nivelul administrației publice centrale.
2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Suceava.
3. Mărirea schemei de personal a DJS Suceava corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.
4. Exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.