luni, 4 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 285 (8509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a, două zile de spectacole, la Suceava și Putna

Luni, 4 Decembrie 2023 (10:07:21)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a, a însemnat un adevărat maraton, două zile de spectacole, la Suceava și Putna, cu artiști cunoscuți și îndrăgiți, acompaniați de Orchestra „Bucovina” a Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, dirijor Trifan Leancă.

Primul spectacol de gală a avut loc miercuri, 29 noiembrie 2023, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din municipiul Suceava. Copilașii de la Grădinița Obcini, care au prezentat un program patriotic, pregătit sub coordonarea prof. Maria Todereanu și Alexandra Blându, au ridicat sala în picioare.

Aplauze au primit și tinerii din Hănțești și tinerii câmpulungeni care au evoluat pe scena suceveană. Merită aprecieri prof. Gabriela Prepeliță, coordonatoarea Grupului vocal „Plai hănțeștean”, și prof. Iustina Horga, coordonatoarea Ansamblului Colegiului Militar „Ștefan cel Mare” Suceava și a Grupului vocal „Cununa Bucovinei” Câmpulung Moldovenesc.

Spectacolul a fost prezentat de inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, care în a doua parte a spectacolului a purtat o uniformă de epocă, pe care a primit-o de la Muzeul Militar din Iași. La finalul spectacolului din Suceava, toți artiștii au urcat pe scenă și, împreună cu Fanfara „Bucovina” a Primăriei municipiului Suceava, au colindat publicul. Prezent la eveniment, prof. Ion Băițan, directorul Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu”, a spus că încă de la început a apreciat proiectul „10 pentru folclor”, tocmai de aceea este alături de caravana folclorului și o susține. Drept dovadă, Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” a delegat Orchestra „Bucovina”, condusă de maestrul Trifan Leancă, pentru a acompania artiștii din spectacolele de la Suceava și Putna.

 

În anul școlar 2023-2024, 145 de ore opționale de folclor în școlile din județul Suceava

 

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, prof. Grigore Bocanci, a spus că „în anul școlar 2023-2024, avem 145 de ore opționale de folclor în școlile din județul Suceava. Felicit și județele Maramureș și Botoșani, pentru că au acceptat să intre în proiectul <10 pentru folclor> și le urez și dumnealor succes”.

Și Diana Haralamb, inspector școlar pentru arte IȘJ Botoșani, a spus în cadrul spectacolului de gală de la Suceava: „Noi am preluat și ne bucurăm și suntem mândri de colaborarea pe care o avem cu doamna inspector Loredana Ceică și cu inițiatorul proiectului, domnișoara Mihaela Bârsan, împreună cu managerul CJPCT Botoșani, doamna Iustina Irimia Cenușă. Vă asigur că vom depune toate eforturile pentru a crește numărul de opționale și vă vom fi alături pe mai departe”.

Direct implicată în acest proiect, inspectorul școlar pentru arte din cadrul IȘJ Suceava, prof. Loredana Mihaela Ceică, a mulțumit copiilor, dar și părinților pentru participare. „Fiind inspector școlar, ar trebui să prezint rezultate, iar acest proiect, <10 pentru folclor>, are o finalitate pentru că militează pentru introducerea unui opțional de folclor în școli. Din 2016, de când am demarat acest proiect, și până acum, pot spune că avem peste 100 de cursuri de opțional de folclor în școlile din județ, mai exact, în anul școlar 2023-2024, avem 145 de opționale, pe care elevii le studiază la școală, împreună cu profesorii lor”.

 

Spectacol de gală, la Putna

 

Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a, a avut o amploare mai mare, astfel că, pe 30 noiembrie 2023, la Casa de Cultură „Ștefan cel Mare” din Putna, a avut loc un al doilea spectacol, cu artiști talentați, ce au încântat publicul. În deschiderea spectacolului a evoluat Viorica Macovei, care a interpretat cântece patriotice, împreună cu Fanfara „Lunca Moldovei” din Cornu Luncii, coordonată de prof. Ionuț Cozma. La Putna au evoluat pe scenă și membrii Grupului Vocal al Școlii „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei, coordonați de prof. Loredana Blidari.

Un moment deosebit a fost oferit de dobrogeana Cătălina Alexa și violonistul Mihai Cotos, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, care au interpretat împreună „Balada Iancului”. Tot la Putna a debutat pe scenă, alături de orchestră, tânăra interpretă Renata Tănasă. Spectacolul s-a încheia cu intonarea Imnului de stat al României, cu toată sala în picioare. Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorectorul cu imaginea universității sucevene, a spus că despre Putna este greu de vorbit în fața putnenilor, „pentru că fiecare picătură din sângele vostru este legată de Ștefan cel Mare, fiecare respirație e legată de marele domnitor. Când vorbim despre Putna ne gândim la Ștefan cel Mare, ne gândim la Moldova creștină, ne gândim la acel Ierusalim al neamului românesc, ne gândim la ortodoxie și la fapte mărețe. (...) În acest context, Putna va rămâne un reper absolut”.

Primarul comunei Putna, George Coroamă, a spus în cadrul evenimentului că ar fi bine să ne amintim și de generația Marii Uniri, „începând cu marii fruntași ai țării și până la miile de români care se îndreptau către Alba Iulia, în această zi istorică, de 1 Decembrie, care astăzi este Ziua noastră Națională. În seara aceasta sărbătorim românește și de aici, de la Putna, spun <La mulți ani, români!>, <La mulți ani, România!>”.

Maestrul coregraf Costinel Leonte a spus la Putna că „aici este un loc plin de încărcătură istorică, la o aruncătură de băț de unde își doarme somnul de veci măritul Ștefan. Mă bucur că mă aflu, astăzi, aici. Haideți să fim mândri că suntem români, că avem o țară frumoasă, cu tradiții frumoase, care nu se mai găsesc nicăieri pe glob. Să încercăm să le ducem mai departe, să lăsăm și celor care vin după noi, să știe de unde venim și încotro ne îndreptăm”.

 

Noi surprize muzicale

 

Generalul de brigadă (în rezervă) Ion Burlui a spus printre altele: „Ca un om care a trăit în mod activ 38 de ani de viață militară, când cântau copiii despre faptul că își apără țara cu pieptul lor, sincer le-aș dori să nu fie nevoie. Să nu uităm să ne iubim țara și să nu o defăimăm niciodată. Patria și părinții nu se vorbesc niciodată de rău!”

Col. dr. Romeo Popovici, comandantul Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, a afirmat la rândul său: „Dacă în Bucovina folclorul românesc are un suflet de aur în persoana Mihaelei Zâna Bârsan, să știți că și noi, la Colegiul Militar <Ștefan cel Mare> Câmpulung Moldovenesc, avem un om foarte dăruit și devotat folclorului bucovinean, în persoana domnișoarei profesoare Iustina Horga, și tot ceea ce fac copiii din ansamblul nostru, o fac sacrificându-și timpul liber, fiindcă noi avem un program foarte strict. (...) Noi ne străduim să le descoperim și să le valorificăm talentele pe care le au. Dumnezeu să aibă în paza sa poporul român și pe fiecare dintre noi!”

Inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, a spus că au fost două zile maraton de spectacole la Suceava și Putna, cu artiști unul și unul, acompaniați de Orchestra „Bucovina”, condusă de maestrul Trifan Leancă, a Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” din Suceava. Sunetul a fost asigurat de Fly Music. „Mulțumesc domnilor primari Ion Lungu și George Coroamă pentru că ne-au găzduit, managerului Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, și directorului Școlii Populare de Arte <Ion Irimescu>, Ion Băițan, pentru implicare și eforturile deosebite pe care le-au depus zile la rând. Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și, drept mulțumire, vă pregătim încă o surpriză frumoasă în perioada următoare”, a transmis Mihaela Bârsan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a, două zile de spectacole, la Suceava și Putna.
 Vizualizări articol: 1191 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a, două zile de spectacole, la Suceava și Putna5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei