Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 29 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 281 (8505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

,,Ziua Bucovinei” a fost marcată la Colegiul ,,Andronic Motrescu” Rădăuți

Miercuri, 29 Noiembrie 2023 (10:14:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii și profesorii Colegiului ,,Andronic Motrescu” Rădăuți au sărbătorit ,,Ziua Bucovinei”, aceștia pregătind un program artistic în care muzica, dansul, versurile și frumusețea portului strămoșesc s-au îmbinat într-un mod armonios.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului de Documentare și Informare al școlii, marți, 28 noiembrie, avându-i drept coordonatori pe prof. Silvia Drîmbă, alături de preotul Vasile Bădeliță.

Elevii Eliza Nichitean și Marian Cernovschi au prezentat spectacolul în care au evoluat, pe rând, solistele colegiului: Florentina Prelipcean, Eliza Nichitean, Bianca Ursachi, Anamaria Hacman, Mădălina Șcheul și Raluca Cuciurean. Ansamblul artistic, coordonat de eleva Gabriela Păsăilă, a reînviat în fața publicului farmecul jocurilor de altădată.

Corul colegiului, dirijat de preotul Vasile Bădeliță, a interpretat o suită de cântece închinate Bucovinei.

Nu au lipsit nici momentele poetice, eleva Erika Teodorovici și Vasile Bădeliță creând un microrecital emoționant dedicat acestei zile.

 I-au acompaniat la vioară elevele Larisa Levițchi și Rebeca Bozu. În fundal s-au derulat imagini ale proiectelor de „Cultură și civilizație” premiate la etapa națională în decursul anilor, coordonate de prof. Angelica Pîslar, Cristina Vițega și Paula Ciobîcă.

Spectacolul s-a încheiat cu o Paradă a  portului bucovinean al femeilor, o prezentare a costumului popular din diverse localități ale Bucovinei, realizată de către prof. Silvia Drîmbă, o mare iubitoare de folclor și o păstrătoare a tradițiilor strămoșești.

Surpriza a fost că de această dată nu elevii, ci profesoarele Colegiului ,,Andronic Motrescu” și-au pregătit straiele de sărbătoare, încântând publicul cu splendoarea portului bucovinean.

 

 

·       Expoziții, standuri, discursuri

 

Pentru a completa atmosfera festivă, elevii colegiului au organizat standuri cu produse tradiționale. De asemenea, a fost realizată și o expoziție cu portrete ale personalităților istorice datorită cărora Unirea a devenit un vis împlinit. S-au implicat în aceste activități profesoarele Loredana Andruseac, Alina Roșcăneanu, Otilia Hrihorciuc și Nicoleta Schipor.

Evenimentul a fost dedicat profesorului Gheorghe Schipor, un scriitor cunoscut în Bucovina, susținător al obiceiurilor străvechi, care astăzi nu mai e printre noi, dar al cărui nume se leagă irevocabil de Colegiul ,,Andronic Motrescu”. La eveniment au luat parte și foști profesori ai colegiului, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar: prof. dr. Daniel Hrenciuc, inspector de Istorie, și prof. Beatrice Filipiuc, inspector pentru Învățământul profesional și tehnic.

Discursul insp. Daniel Hrenciuc a impresionat auditoriul, evidențiind însemnătatea zilei de 28 noiembrie în istoria neamului nostru: ,,Întotdeauna, când vorbim despre Bucovina, vorbim despre un spațiu binecuvântat, un spațiu cu un destin extraordinar, un spațiu cu o alcătuire multietnică și pluriconfesională, vorbim despre un pământ extrem de reprezentativ al spațiului și sufletului românesc.

Aici avem gropnița Mușatinilor, avem gropnița lui Dragoș, avem mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, reperele sacre ale românilor ca neam, ca identitate, ca suflet. Suntem la 105 ani de când Bucovina a revenit la patria-mamă.

A fost un moment astral, Bucovina a fost centrul românității. A fost o mișcare extrem de pragmatică, inteligentă și eficientă, condusă de un lider carismatic, pe numele său Iancu Flondor, care a știut să navigheze în apele tulburi ale destrămării Imperiului Austro-Ungar. Astfel, la 28 noiembrie 1918, în Palatul Mitropolitan de la Cernăuți, în Sala Sinodală, Bucovina s-a unit cu țara, dăinuind întru eternitate.

Pentru noi este cea mai frumoasă, cea mai sfântă zi. Felicitări din suflet Colegiului <Andronic Motrescu> pentru această lecție de înalt românism pe care astăzi ați știut să o construiți. Să nu uităm că suntem români și că, peste timpuri, una-i Bucovina!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ,,Ziua Bucovinei” a fost marcată la Colegiul ,,Andronic Motrescu” Rădăuți.
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,Ziua Bucovinei” a fost marcată la Colegiul ,,Andronic Motrescu” Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei