Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 271 (8495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Peste 400 de familii de refugiați ucraineni au beneficiat de consiliere și sprijin material substanțial din partea Asociației Institutul Bucovina

Vineri, 17 Noiembrie 2023 (09:59:21)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 400 defamilii de refugiați ucraineni au beneficiat, începând cu luna martie 2022, de consiliere și sprijin material substanțial din partea Asociației Institutul Bucovina, furnizor licențiat de servicii sociale.

Acest angajament a fost consolidat prin intermediul a două structuri-cheie create pentru a răspunde nevoilor complexe ale beneficiarilor: Centrul de Urgențe Sociale Suceava și ROUA Info Hub - Casa Mamelor din Ucraina. Sub umbrela serviciilor sociale integrate, Asociația Institutul Bucovina se concentrează pe diagnoză, evaluare și consiliere, adresând nevoile individuale, în special în ceea ce privește accesul la servicii medicale, educație și integrare pe piața muncii. Acordarea de sprijin material a inclus distribuirea de pachete de igienă, vouchere pentru alimente și îmbrăcăminte, precum și pachete școlare, pentru a asigura satisfacerea necesităților de bază ale beneficiarilor. Serviciile de suport au fost oferite în paralel cu facilitarea accesului la activitățile de tip grădiniță și afterschool pentru copiii din Ucraina. 

 

·       Afterschool, cursuri de limba română și engleză, terapie ocupațională

Conform celui mai recent raport, realizat pe 31 octombrie 2023, peste 400 de familii au beneficiat nu doar de consiliere, ci și de sprijin material esențial. Referitor la serviciile de diagnoză, evaluare și consiliere, au fost furnizate 1.123 de sesiuni, dintre care 560 au fost dedicate copiilor. Aceste servicii au fost completate prin acordarea de sprijin material prin oferirea a 1.212 alocații și a 3.621 de kituri ce includ produse de igienă, îmbrăcăminte și obiecte școlare, și distribuirea a 40 de laptopuri. „Institutul Bucovina a evidențiat angajamentul său față de educație prin oferirea a peste 7.700 de servicii, cuprinzând activități de tip afterschool și grădiniță, cursuri de limba română și engleză, precum și terapie ocupațională. Cu un accent deosebit pe facilitarea accesului la resurse pentru categorii dezavantajate, asociația a furnizat 1.130 de servicii în acest sens. Totodată, prin 1.537 de sesiuni de tip grup-suport, organizația a acționat activ în gestionarea situațiilor de urgență, asigurând sprijin comunităților afectate”, au transmis responsabilii organizației.

 

·       Centrul de Urgențe Sociale Suceava

Asociația Institutul Bucovina a demarat în primăvara anului 2022 o inițiativă ambițioasă pentru a facilita integrarea activă a refugiaților ucraineni din județul Suceava, prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale Suceava (CUS), concept dezvoltat cu sprijinul FONSS. În cadrul acestei structuri, asociația a implementat, sub găzduirea și sprijinul partenerilor de la Clever Children Suceava, activități de tip afterschool și grădiniță pentru copiii refugiați din Ucraina.

Desfășurate de luni până vineri, începând cu ora 08:30, aceste activități au reușit să implice peste 120 de copii ucraineni, oferindu-le oportunități diversificate precum ateliere de artă, cursuri IT, jocuri de fotbal, lecții de dezvoltare personală, lecții de igienă și cursuri de limba engleză și română. Atelierul de artă grafică este susținut de colaboratorul de lungă durată al asociației, maestrul Mihai Pânzaru PIM, care oferă copiilor un mediu prietenos și sigur în care își pot exersa creativitatea și își pot dezvolta abilitățile artistice.

Cu un accent deosebit pe dezvoltarea armonioasă a copiilor într-un mediu adaptat nevoilor lor specifice, activitățile de tip afterschool și grădiniță nu vizează doar educația școlară, ci și sprijinul pentru pregătirea temelor și dezvoltarea generală a copiilor din Ucraina și Suceava, oferind totodată oportunități recreative.

Specialiștii în educație, printre care și angajați din rândul mamelor refugiate, au un rol esențial în crearea unei atmosfere sigure și familiare pentru copii. Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina colaborează îndeaproape cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava și Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, organizând activități comune, unde copiii ucraineni și cei români se întâlnesc o dată la două luni, contribuind astfel la integrarea socială și culturală a copiilor refugiați.

 

·       ROUA Info Hub - Casa mamelor din Ucraina

ROUA Info Hub reprezintă o inițiativă semnificativă lansată în primăvara anului 2023 de către Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, în parteneriat cu Heks Eper Romania și Norwegian Church Aid. Situat pe strada prof. Leca Morariu, numărul 2, Suceava, funcționează de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 - 17:00. Această structură a fost concepută pentru a sprijini femeile refugiate din Ucraina, oferindu-le un mediu propice pentru organizarea de activități de sprijin reciproc, fiind coordonate de Anastasia și Aliona Kabanova. Serviciile furnizate de ROUA cuprind: Info Point, Magazin Social, Consilieri Juridice și Psihologice, Ateliere Terapeutice, Spațiu pentru Evenimente și Galerie de Artă. Locația servește ca un hub comunitar, găzduind ateliere de lucru și întâlniri ale grupurilor-suport pentru mamele refugiate aflate în dificultate. Aici se facilitează schimbul de informații și bune practici, iar femeile au acces la oportunități de voluntariat și la conexiunea cu comunitatea.

 

·       Susținerea comunităților strămutate din zonele de conflict la Cernăuți

În cadrul acestui efort continuu, Asociația Institutul Bucovina furnizează sprijin persoanelor strămutate din zonele de conflict la Cernăuți, cu scopul de a crea un mediu stabil pentru acești oameni, prin distribuirea de bonuri valorice, permițând beneficiarilor să-și procure bunuri esențiale, inclusiv alimente de bază pentru a-și asigura hrana zilnică. Mai mult, furnizarea de pachete școlare și tablete pentru copiii din Ucraina subliniază angajamentul continuu față de educația acestora.

La Centrul de Refugiați gestionat de Școala de Artă și Meserii Nr. 5 din Cernăuți, unde Asociația a reabilitat acoperișul, a fost creat și un spațiu prietenos pentru copii. Aici, copiii ucraineni participă la activități educaționale și își pot face temele. Proiectul „Camera Dream” oferă un  mediu armonios și plin de culoare celor mici, în care aceștia pot să creeze, să învețe și să se distreze. Aceste activități sunt dezvoltate în parteneriat strâns cu Școala de Artă și Meserii Nr. 5 din Cernăuți și cu sprijin financiar generos oferit de Norwegian Church Aid, subliniind importanța parteneriatelor eficiente pentru aducerea de schimbări pozitive în comunități.

De asemenea, Asociația Institutul Bucovina oferă sprijin constant Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Popasna (regiunea Mariupol), strămutat la Crasna, contribuind nu doar cu alimente și îmbrăcăminte, ci și cu un zâmbet, o rază de speranță și un strop de căldură umană pentru cei 90 de beneficiari adulți. Achiziționarea de mașini de spălat și uscătoare de rufe vine în întâmpinarea nevoilor acestora, facilitând condiții de viață mai bune pentru cei cu dizabilități și personalul care a fost nevoit să se mute din Luhansk, după ce spitalul lor a fost distrus în timpul conflictului.

 

·       Parteneriate

Serviciile furnizate în cadrul celor două structuri, Centrul de Urgențe Sociale Suceava și ROUA Info Hub - Casa Mamelor Ucrainene, sunt posibile datorită sprijinului financiar oferit de partenerii Asociației Institutul Bucovina: FONSS, Fundației HEKS EPPER Romania, ACF - Action Against Hunger, World Vision și Norwegian Church Aid Aceste organizații nu numai că susțin financiar proiectele asociației sucevene, dar devin și piloni esențiali în eforturile acesteia de a oferi asistență și sprijin comunităților vulnerabile și refugiaților, „contribuind la realizarea misiunii noastre de a promova incluziunea socială și de a îmbunătăți calitatea vieții acestora”. Pentru mai multe informații, persoana de contact este Raluca Tîmpescu, manager servicii sociale în cadrul Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, număr de telefon: 0743422055, email: proiecte@bucovinainstitue.org.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 400 de familii de refugiați ucraineni au beneficiat de consiliere și sprijin material substanțial din partea Asociației Institutul Bucovina.
 Vizualizări articol: 693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 400 de familii de refugiați ucraineni au beneficiat de consiliere și sprijin material substanțial din partea Asociației Institutul Bucovina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei