Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 271 (8495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În maternitatea Spitalului Clinic Suceava, 213 bebeluși s-au născut prematur în acest an. Medicii au reușit să salveze 177 dintre ei

Vineri, 17 Noiembrie 2023 (10:02:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principala cauză de mortalitate neonatală este nașterea prematură, iar mulți dintre copiii născuți înainte de termen care supraviețuiesc suferă de dizabilități neurologice, auditive și vizuale, precum și de probleme respiratorii și cardiovasculare, a declarat vineri medicul-șef al secției Neonatologie din Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Dana Murariu. În copilărie și în perioada de adult, foștii nou-născuți prematur prezintă risc de a dezvolta astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecții virale și bacteriene.

Dr. Murariu a arătat că, de la începutul acestui an, în maternitatea spitalului din Suceava s-au născut prematur 213 bebeluși, care la naștere aveau mai puțin de 2.500 de grame. Dintre aceștia, echipa medicală de la Neonatologie a reușit să salveze 177. Dintre cei 36 de prematuri care, în ciuda eforturilor medicilor, nu au putut fi salvați,  28 aveau mai puțin de 1.500 g.

Numărul nașterilor premature din 2023 este mai mic față de anii anteriori. Anul trecut s-au născut prematur 256 de copii, în 2021 și 2020 au fost peste 300 de copii născuți prematur, iar în 2019 s-au născut prematur 249 de copii. Rata de salvare a acestora în spitalul din Suceava este de peste 90 la sută. Maternitatea de aici este de grad 3, adică îngrijește prematurii cu vârste de gestație de la 24 de săptămâni și greutăți de la 500 de grame, având aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii. „Toți acești prematuri și familiile lor greu încercate ne surprind în fiecare zi prin curajul și determinarea cu care luptă să supraviețuiască”, a declarat dr. Dana Murariu.

Medicul a subliniat că unele dintre nașterile premature pot fi prevenite prin controalele prenatale la medicul de familie și la medicul obstetrician și prin investigații paraclinice.          

Sărbătorirea Zilei Mondiale dedicate copiilor născuți prematur, pe 17 noiembrie, are exact scopul de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la nașteri premature. Celebrarea unei zile a prematurilor din întreaga lume a fost inițiată de Fundația Europeană Pentru Îngrijirea Nou-Născuților în 2010 și este marcată oficial din anul 2011 drept o zi în care organizațiile și asociațiile își propun să crească gradul de informare a populației asupra prematurității și a implicațiilor nașterii premature în viața nou-născuților și a familiilor lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În maternitatea Spitalului Clinic Suceava, 213 bebeluși s-au născut prematur în acest an. Medicii au reușit să salveze 177 dintre ei.
 Vizualizări articol: 1263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În maternitatea Spitalului Clinic Suceava, 213 bebeluși s-au născut prematur în acest an. Medicii au reușit să salveze 177 dintre ei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei