La Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc a fost vernisată miercuri, 15 noiembrie 2023, expoziția temporară „Spiritul Pădurii”, realizată de artistele Cristina Hreamătă Macoveiciuc și Petra Rusu, profesoare la Palatul Copiilor Suceava.
Evenimentul a fost organizat sub patronajul Asociației „Dascăl și Artist” și al Asociației Profesorilor de Educație plastică/Arte plastice.
La vernisaj a fost prezentă și prof. Loredana Mihaela Ceică, inspector școlar arte, curatorul expoziției, care a apreciat efortul și munca susținută a celor două artiste.
Evenimentul, găzduit de Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, prin bunăvoința managerului Bogdan Stamatin, s-a bucurat de o prezență numeroasă, iubitori de artă, tineri, adulți, colege de catedră ale artistelor de la Palatul Copiilor Suceava, directori de instituții de învățământ sucevene (din Câmpulung Moldovenesc și din municipiul Suceava), printre care prof. Ionela Iulia Niță, directorul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, prof. Daniel Aniculăesei, directorul Palatului Copiilor Suceava, prof. Romică Grosu, directorul Clubului Copiilor Câmpulung Moldovenesc, etc.
· „Pădurea este biserica mea”
Pentru prof. Cristina Hreamătă Macoveiciuc, coordonatoarea Cercului Artă Textilă din cadrul Palatului Copiilor Suceava, pădurea este locul de suflet, locul de unde își ia energia, locul care o inspiră cel mai mult. „Pădurea este biserica mea, este locul unde sufletul meu se înalță și rezonează cu iubirea, împăcarea și bucuria”, susține artista, care a avut de-a lungul carierei numeroase expoziții de grup și personale. Începând cu anul 1992, talentul său nativ o impune ca o certitudine în peisajul picturii din Suceava, fiind o prezenţă permanentă la manifestările de gen. A devenit cunoscută și pentru tablourile realizate în tehnica cuțitului de paletă și prin expozițiile în care se regăsesc tablouri modulare. Senzația de bucurie, de apropiere și de respect pentru natură se vede și în lucrările din expoziția de la Câmpulung Moldovenesc. „Într-o transpunere modernă a prezenței lemnului și a pădurii în artă, am realizat lucrări pe și din scoarță de copaci, crengi, rădăcini găsite în timpul drumețiilor prin pădure”, a spus Cristina Hreamătă Macoveiciuc, pentru că a dorit să arate publicului că arta și frumusețea se pot întâlni și în cea mai umilă bucată de lemn abandonat.
· Lumea magică a artei
În expoziție veți putea admira și lucrări de picură semnate de prof. Petronela (Petra) Rusu, coordonatoarea Cercului de Pictură din cadrul Palatului Copiilor Suceava, un om talentat și foarte generos (a inspirat și a ajutat mulți tineri să se descopere, să-și găsească drumul spre artă). „Spiritul Pădurii”, spune Petra Rusu, nu face referire la căutarea unei ființe sau structuri care ar putea fi acest spirit, ci mai degrabă la esența acestuia, la felul în care este perceput în diferite situații, contexte. „În expoziție, acesta capătă diferite forme, de la ființe la iele și chiar la utilizarea materialului brut pentru realizarea compoziției, interpretărilor puse pe suportul de lucru în ultimii ani, începând cu 2017. Cu emoție și încântare vă așteptăm să pășiți alături de noi în lumea magică a artei și să descoperiți <spiritul pădurii> în cele mai simple lucruri și în tot ceea ce ne înconjoară”, a transmis pictorița.
Expoziția „Spiritul Pădurii” poate fi vizitată până pe 3 decembrie 2023. Momentul muzical din cadrul acțiunii culturale a fost susținut de profesori ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava: prof. Ramona Lupu, prof. Răzvan Lupu și prof. Lucian Rusu (originar din Câmpulung Moldovenesc).