Angajații Direcției de Sănătate Publică Suceava au protestat și joi, în fața instituției, cerând salarii mai mari. La fel ca și în ziua precedentă, acțiunea are o durată de 20 de minute, cu asigurarea continuității și a activității cu publicul. Salariații din cadrul DSP sunt nemulțumiți că în legea care prevede majorarea salariilor pentru angajații caselor de asigurări de sănătate nu au fost luați în calcul și cei din direcțiile de sănătate publică.
Deocamdată nu se știe cum se vor organiza mai departe eventualele acțiuni de protest, având în vedere că puțini sunt cei care fac parte din sindicate. La DSP Suceava sunt 110 salariați, atât funcționari publici, cât și angajați contractuali, dintre care doar 10 sunt membri de sindicat. Oamenii spun că ei au cele mai mici salarii din sistemul sanitar de stat. Menționăm că angajații din casele de asigurări de sănătate au obținut creșteri salariale de 15-30%, în urma ultimului protest, din perioada 2-15 noiembrie a.c..
În cursul zilei de joi, Federația SANITAS din România a anunțat, pe pagina oficială de Facebook, faptul că susține salariații din DSP-uri și personalul nemedical din unitățile sanitare care „protestează în pichete spontane pentru a-și manifesta nemulțumirea față de deciziile parlamentarilor români care au legiferat creșteri de venituri pentru o categorie restrânsă de salariați, nedreptățindu-i grav pe cei pe care, cu foarte mare ușurință, i-au eliminat din proiectul de lege votat marți, 14 noiembrie 2023”.
Organizația afirmă că a făcut propuneri pentru introducerea în lege a salariaților din DSP-uri și a personalului nemedical din unitățile sanitare încă din luna martie a acestui an, propuneri care fuseseră adoptate în Comisia pentru sănătate a Senatului României. „Constatând nemulțumirea crescândă, pe bună dreptate, a membrilor noștri de sindicat nedreptățiți, Biroul Executiv al Federației, întrunit ieri (n.r. miercuri) în regim de urgență, a hotărât solicitarea organizării în perioada imediat următoare de întâlniri atât la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la nivelul Guvernului României pentru identificarea de soluții sustenabile și echitabile pentru creșterea veniturilor categoriilor de personal menționate mai sus. Menționăm că tergiversarea situației actuale poate conduce la blocarea sistemului sanitar în totalitate și, mai mult decât atât, restricționarea accesului populației la serviciile de sănătate, poate conduce spre o uriașă revoltă socială care va fi greu de aplanat! Atragem atenția că formele de manifestare neorganizate sunt un pericol real pentru societate și cerem imperios decidenților să identifice de urgență soluții pentru dezamorsarea conflictului!”, se arată în comunicat.