Ministerul Educaţiei vrea să încurajeze școlile să se implice activ în combaterea și prevenirea violenței și a infracțiunilor în mediu școlar și alocă 1,4 milioane de lei pentru unitățile care inițiază proiecte în acest sens.
Pentru Suceava, ministerul alocă un buget de 51.000 de lei pentru școlile care demarează inițiative pentru prevenirea comportamentelor agresive, a faptelor de violență și infracțiune în mediul școlar.
Județul nostru primește unul dintre cele mai mari bugete, după București și Iași, la egalitate cu Constanța.
Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este de 4.000 de lei.
Unitățile de învățământ se pot înscrie la Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educațională până pe 10 decembrie 2023, care va selecta unitățile de învățământ cu cele mai bune programe. Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura pe parcursul anului școlar 2023-2024.
„Comportamentele agresive și violența tind să devină o problemă majoră a societății de azi. Agresivitatea este prezentă în toate mediile, implicând costuri sociale ridicate. (...) Amplificarea agresivității și a violenței în mediul școlar generează îngrijorare și nevoia de a veni cu soluții concrete și eficiente pentru stoparea acestui fenomen. (...)
Faptele de violență din mediul școlar au consecințe multiple și profunde. Acestea acționează atât asupra dezvoltării socio-emoționale a elevilor, cât și asupra actului de predare-învățare. Programul propus are ca scop prevenirea apariţiei şi dezvoltării comportamentelor agresive, a faptelor de violență și infracțiune în mediul școlar şi se realizează cu participarea tuturor actorilor implicați în procesul de educație”, a menționat Ministerul Educației.
Instituția a oferit și câteva exemple de activități pe care le pot derula școlile: biblioteca vie, inclusiv cu victime ale violenței/ persoane care au fost condamnate, apoi reintegrate și reabilitate social; teatru forum; cluburi de filme/ documentare tematice; grupuri de sprijin pentru elevii implicați în situații de violență (elevii cu comportamente violente, elevii victime dar și elevii martori); vizite la tribunal, la muzeele închisorilor; activități artistice și sportive; concursuri tematice; întâlniri ale elevilor și cadrelor didactice cu reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, Serviciului pentru siguranța școlară, în vederea realizării unor dezbateri pe teme referitoare la fenomenul violenței.