Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 19:00, spectacolul de colinde și cântece de voie bună intitulat „Astă seară ce-a trecut”, susținut de „Plăieșii” din Chișinău. Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, condus de Nicolae Gribincea, invită de această dată publicul la un spectacol deosebit, eveniment artistic ce va încununa finalul anului 2023 în spiritul tradiției neamului. „Veniți să ascultați colinde din patrimoniul neamului nostru, colinde ajunse în patrimoniul mondial UNESCO”, a transmis Nicolae Gribincea.
O parte considerabilă a repertoriului Plăieșilor îl constituie colindul de ceată bărbătească, care în decembrie 2013 a devenit parte integrantă a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. A fost primul element de patrimoniu cultural din spațiul basarabean protejat de UNESCO, la care și-a adus contribuția considerabil Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”. În programul spectacolului de la Suceava au fost incluse colinde și cântece în primă audiție, care vor fi prezentate într-o atmosferă de neuitat, așa cum le stă în fire Plăieșilor. Bilete se pot achiziționa online (www.plaiesii.md , Info +4 0748 972 440) și de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava (preț bilete: 160 de lei, 130 de lei sau 100 de lei, în funcție de așezarea în sală).
Spectacolele „Plăieșilor” programate pentru această iarnă vor avea loc la Constanța (4 decembrie), Galați (5 decembrie), Piatra Neamț (6 decembrie), Suceava (7 decembrie), Iași (9 decembrie), Bacău (10 decembrie), Brașov (11 decembrie), Ploiești (12 decembrie) și Chișinău (16 decembrie).
Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a fost fondat în anul 1989, la Chișinău. Este alcătuit din 14 membri, 7 vocaliști și 7 instrumentiști. Repertoriul ansamblului este constituit din folclor autentic, cântece și dansuri bărbătești specifice zonei Basarabiei. Prin activitatea sa artistică, ansamblul contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.