Salariații Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au intrat în a doua săptămână de protest. Ei solicită mărirea salariilor și creșterea numărului de angajați, pentru că la această dată sunt prea puțini în raport cu volumul de muncă. „Suntem în imposibilitatea de a ne desfășura activitatea”, a declarat luni liderul de sindicat Andrei Nesteriuc. Acesta a afirmat că în perioada imediat următoare reprezentanții salariaților din casele de asigurări de sănătate au programate întâlniri cu factorii de decizie, iar marți va avea loc un miting de protest la București. „Sperăm să se rezolve problema și să dăm drumul la treabă. Dacă nu, protestul se desfășoară pe termen nelimitat și evident nu vor fi plătiți furnizorii”, a spus liderul sindical, cu precizarea că deocamdată în contul CAS Suceava nu au intrat banii pentru plăți.
Asta înseamnă că majoritatea spitalelor din județ vor avea probleme cu plata salariilor, deoarece dacă CAS nu virează banii către unitățile medicale pe 14 noiembrie, pe 15 noiembrie oamenii nu-și vor primi salariile. Potrivit declarațiilor managerilor, doar două spitale publice au în cont o rezervă suficientă pentru plata integrală a salariilor: Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și Spitalul Municipal „Sfinții Doctori Cosma şi Damian” din Rădăuţi. Spitalul Municipal Fălticeni poate acoperi parțial plățile. Potrivit managerului Alexandru Morariu, spitalul are în cont o rezervă de 3,55 de milioane de lei, din cele 4,45 de milioane de lei necesare pentru achitarea integrală a salariilor, astfel că banii vor fi împărțiți proporțional.
Managerii spitalelor din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Siret ne-au declarat că nu au rezerve în cont și că, dacă CAS nu le achită serviciile medicale pe care le-au acordat, nu au bani pentru salariile angajaților.
Reamintim că pe durata protestului, care a început din 2 noiembrie a.c., angajații din Casa de Asigurări de Sănătate au suspendat activitatea cu publicul. Toate documentele trebuie trimise doar prin poștă sau email, dar sunt prelucrate doar cele trimise de asigurați – persoane fizice. Este vorba despre documente de care asigurații medical au nevoie pentru programări la consultații, tratamente, intervenții chirurgicale, la comisii de evaluare, înregistrarea concediilor medicale, carduri de sănătate etc.
Protestul este organizat la nivel național și cuprinde Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele județene, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. „Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ”, se arată într-un comunicat de presă remis de Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
Într-o declarație publică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate este cel mai mare din România, însă doar 5 milioane de oameni plătesc asigurările de sănătate, în timp ce de servicii medicale beneficiază 19 milioane de persoane.