Primăria Cornu Luncii a organizat sâmbătă, 11 noiembrie, un emoționant eveniment pentru a comemora Ziua Veteranilor Militari. Ceremonialul militar și religios a avut loc în satul Păiseni, la monumentul eroului poet slt. (pm) Ioan Grosaru, evenimentul fiind organizat împreună cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala „Plăieșii” Suceava. Ca la fiecare eveniment de acest fel organizat la Cornu Luncii de primarul Gheorghe Fron, la comemorarea veteranilor și a eroilor au fost prezenți un număr mare de locuitori ai comunei Cornu Luncii, în special copii și tineri, dar și numeroase oficialități și cadre militare în rezervă sau active, respectiv subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Vasile Tofan, senatorul Gheorghiță Mîndruță și militari din întreaga țară.
După primirea invitaților au urmat acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, iar apoi primarul Gheorghe Fron a vorbit despre semnificația acestei zile. „Ziua veteranilor militari și a militarilor cu dizabilități pe care o cinstim astăzi ne oferă ocazia să ne arătăm recunoștința față de eroii și veteranii militari din teatrele de operații, care au luptat pentru pacea mondială, pentru faptele de arme, curajul și puterea de sacrificiu pe care le-au pus în slujba României. Asemenea bravilor veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, veteranii militari din teatrele de operații au contribuit la scrierea istoriei acestei țări, la consolidarea profilului internațional al României”, a transmis Gheorghe Fron. Vizibil emoționat, primarul din Cornu Luncii le-a vorbit celor prezenți și despre eroul poet Ioan Grosaru, care a murit în urmă cu 16 ani în timpul unei misiuni în Irak. „Ne aflăm la monumentul eroilor satului Păiseni și monumentul eroului poet slt. pm. Ioan Grosaru, care acum 16 ani participa la misiunea Irak Freedom, în cadrul batalionului 32 Mircea din Timișoara, cunoscut ca <Scorpionii galbeni>, dislocat în baza militară de la Tallil. Pe 21 septembrie 2007 era în misiune de patrulare într-un blindat în care se aflau șase scorpioni galbeni. Tabul a călcat pe un dispozitiv artizanal și a luat foc. Ioan Grosaru s-ar fi putut salva pentru că era primul lângă turelă, dar a preferat să-i ajute să iasă mai întâi pe cei cinci colegi ai săi, care aveau copii acasă. El nu a mai apucat să iasă pentru că tabul a explodat. Cinste și onoare memoriei lui și Dumnezeu să-l odihnească în împărăția lui!”, a spus primarul din Cornu Luncii. După cuvântul acestuia, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți din comuna Cornu Luncii.
Primarul Gheorghe Fron a acordat patru titluri de „Cetățean de onoare” unor ofițeri în rezervă și activi
În cadrul evenimentului de sâmbătă, primarul Gheorghe Fron a acordat patru titluri de „Cetățean de onoare” al comunei Cornu Luncii unor cadre miliare active și în rezervă. Primul care a primit această distincție a fost generalul de brigadă în rezervă Marius Dumitru Crăciun, doctor în științe militare și informații, fost comandant al batalionului 64 parașutiști și al serviciului de operații speciale al Armatei Române. Marius Dumitru Crăciun a ținut să mulțumească primarului din Cornu Luncii și întregii comunități pentru acordarea acestei distincții. „Vreau să vă spun că sunt extrem de onorat de gestul comunității din Cornu Luncii, de gestul domnului primar, de aprecierea pe care nu știu dacă o merit pentru că probabil sunt și alții care meritau mai multă recunoaștere din partea acestei comunități. Vă garantez că rămân același sucevean, același fălticenean cum am fost toată viața și inima mea bate aici, chiar dacă viața m-a dus în alte locuri. Sunt extrem de onorat și vreau să vă mulțumesc”, a spus generalul de brigadă (r) Marius Dumitru Crăciun.
Aceeași distincție i-a fost oferită și soției acestuia, colonelul în rezervă dr. Alexandrina Alice Crăciun, primarul din Cornu Luncii precizând că este pentru prima dată când în această comună doi soți primesc această distincție.
Titlul de Cetățean de Onoare i-a fost înmânat și comandantului brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, colonelul dr. Virgil Nicu Florescu, născut în Gura Humorului. „Fiind humorean, am intrat în marea garnizoană de la Cornu Luncii. Ne-am adunat aici pentru a-l comemorăm pe camaradul nostru, sublocotenentul post mortem Ioan Grosaru, să-i comemorăm pe cei care au servit sub Drapel, unii dintre ei făcând sacrificiul suprem. Țara, ca și Biserica, și Armata, este o poveste despre oameni, și noi trebuie să clădim această povestea cum trebuie. Și nu e puțin lucru să ai atât de mulți copii și tineri, să ai comunitatea lângă tine la o sărbătoare ca aceasta. Și vreau să îl felicit pe domnul primar și pe cei din această comună care zi de zi contribuie la comunitatea lor și la țara aceasta”, a transmis col. dr. Virgil Nicu Florescu.
Cel de-al patrulea titlu de cetățean de onoare i-a fost acordat colonelului în rezervă Mihai Piuari, născut în satul Băișești al acestei comune, care din cauza vârstei înaintate nu a putut fi prezent la evenimentul de sâmbătă. Fron a subliniat că Mihai Piuari este al 52-lea colonel născut în Cornu Luncii care primește această distincție.
· Toate monumentele eroilor din Cornu Luncii au fost predate prin „Hrisoave de danie” către școlile din comună
În cadrul evenimentului de sâmbătă, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala „Plăieșii” Suceava, generalul de brigadă în rezervă Ioan Burlui, a oferit mai multe medalii de onoare, acestea fiind primite de sora eroului Ioan Grosaru, precum și de primarul Gheorghe Fron, preotul pompier din Cornu Luncii, Puiu Florea, și preotul Vasile Ungureanu, colonelul Virgil Florescu, căpitanul Dumitru Florea, veteran din teatrele de operațiuni, și colonelul Neculai Niga.
O medalie de onoare a primit și maistrul militar principal (rtr) Dumitru Davidel, acesta ținând să-i ofere primarului Gheorghe Fron un Tricolor în semn de prețuire pentru tot ceea ce a făcut acesta pentru comemorarea eroilor militari și a veteranilor. În cadrul ceremoniei de la Păiseni a avut loc și o premieră pentru județ, așa cum au anunțat organizatorii, în sensul că toate monumentele eroilor din Cornu Luncii au fost predate în mod simbolic, prin „Hrisoave de danie”, către unitățile școlare din această comună. Generalul de brigadă (r) Ioan Burlui și primarul Gheorghe Fron au înmânat aceste hrisoave directorilor de școli din Cornu Luncii, pentru ca tinerii din comună să se îngrijează și să prețuiască aceste monumente. Evenimentul de sâmbătă de la Cornu Luncii s-a încheiat cu discursurile oficialităților prezente, depuneri de coroane la monument și o parada militară.