Orchestra Operei Brașov și Corala „Ciprian Porumbescu” vor concerta sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 19:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Organizatorii promit un regal muzical. „Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală” îl va avea la conducere pe maestrul Mircea Holiartoc, care va coordona Orchestra Operei Brașov, alături de care vor evolua Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina”.
„Coriștii de aur ai Sucevei”, Corala „Ciprian Porumbescu”, dublu medaliată cu aur la Jocurile Mondiale Corale din Coreea de Sud în vara acestui an, vor fi prezentați publicului de îndrăgita actriță Daniela Nane.
Vor interpreta soliștii corului: Valentina Tablan-Popescu, Adriana-Ioana Iacob, Antonia Cucerenco, Celina-Brigitta Mateeș, Elena Șvedchi, Robert Damian. Invitat special al evenimentului este și artistul Ilie Caraș.
Conducerea artistică îi aparține pr. Lucian Tablan-Popescu, dirijorul corului este Alexandru Semeniuc, iar managerul coralei și producătorul evenimentului este Ionuț-Vichentie Ilisoi.
· Expoziție fotografică, în holul Casei de Cultură
Sucevenii vor putea vizita și o expoziție fotografică în ziua concertului, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, la intrare în sala de spectacol. Materialele care vor fi expuse fac parte din colecțiile personale ale foștilor membri ai coralei, dar și din colecția bine-cunoscutului fotograf sucevean Dimitrie Balint. Managerul coralei sucevene, Ionuț-Vichentie Ilisoi, a explicat contextul istoric care a stat la baza organizării concertului de pe 11 noiembrie: „La 16 iulie 1903 a luat ființă, la Suceava, <Reuniunea de Cântări Ciprian Porumbescu> (denumită mai apoi Reuniunea Muzical-Dramatică), care avea ca prim scop promovarea valorilor românești și a actului artistic prin concerte corale și vocal-instrumentale, reprezentații de teatru, serate lirice. Deși a trecut prin mai multe forme de-a lungul anilor, fiind entitate privată și, ulterior, de stat, Corul <Ciprian Porumbescu> a fost desființat în august 1970”.
În primăvara anului 2012, din fericire, prin pasiunea și dăruirea fondatorilor, pr. Lucian Tablan-Popescu, Ionuț-Vichentie Ilisoi, precum și a mai multor membri prezenți și astăzi, s-a reluat tradiția corală suceveană sub numele de Corala „Ciprian Porumbescu”.
· Nu ratați o sărbătoare a cântului coral sucevean
Din dorința de a atinge excelența, grupul sucevean s-a consolidat și, în același timp, a devenit reprezentant al tradiției corale românești, „în onoarea predecesorilor care, în ciuda condițiilor vremii și a regimurilor politice din acea epocă, au reușit să îmbogățească trăirile publicului din Suceava prin intermediul muzicii corale și culte deopotrivă”.
Concertul vocal-simfonic aniversar este încununarea proiectului „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”. Inițiatorul proiectului este Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și este organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României.
Evenimentul de sâmbătă nu doar că va străluci prin performanța muzicală remarcabilă, spun organizatorii, „ci va deveni și o amintire neprețuită a patrimoniului imaterial prin importanța sa în contextul istoric al artei corale”. „Va fi o sărbătoare a cântului coral sucevean, o încununare a ascensiunii entității denumite Corala <Ciprian Porumbescu>”, a completat managerul coralei și producătorul evenimentului, Ionuț-Vichentie Ilisoi.
Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.