„Micii arhitecți” este numele noului proiect inițiat de Grădinița cu Program Prelungit „Așchiuță” Suceava, prima ediție a competiției desfășurându-se în această toamnă.
Concursul a mobilizat peste 100 de preșcolari din municipiu (4-6 ani), îndrumați de 70 de cadre didactice, care, sub genericul „Suceava – Orașul meu”, au realizat machete din piese LEGO Classic, înfățișând clădiri, instituții, spații de joacă sau spații verzi, locuințe, statui, elemente familiare din comunitatea lor.
Zece machete ample, lucrate cu migală și atenție, au fost expuse joi, 9 noiembrie, în curtea Grădiniței „Așchiuță”, cu prilejul festivității de premiere, eveniment care a reunit preșcolari, parteneri, autorități, părinți.
Cetatea de Scaun, biserici din oraș, statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, fântâni arteziene, malul din lunca Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, sediul Poliției, minuțios lucrate din sute de piese colorate, au fost asamblate pentru a reda perspectiva micuților asupra orașului lor natal.
Prof. Dorina Vieriu, directoarea GPP „Așchiuță”, a arătat că în concurs s-au înscris 12 grădinițe din municipiul Suceava: „Țăndărică”, „Prichindel”, „1,2,3”, „Gulliver”, „A.B.C.”, „Piticot”, „M. Montessori”, „Pinocchio”, „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, „Dumbrava Minunată”, „Albinuța” și „Așchiuță”.
„Concursul s-a născut din dorința de a promova în educația timpurie o serie de valori, punându-se accent în special pe dezvoltarea simțului civic, a simțului estetic, creativității, exprimării libere și apartenența la comunitate, fie ea familie, grădiniță, oraș, țară. (...)
Cunoscând faptul că la vârsta preșcolară activitățile de construcție contribuie și mijlocesc dezvoltarea holistică a copiilor, dar și inițiativa, perseverența, fie prin activități individuale sau de grup, tema <Suceava – orașul meu> le-a solicitat copiilor să se joace cu piese LEGO, să construiască clădiri importante din comunitate, parcuri, locuri de joacă, poduri, zone de vegetație etc. (...) Prin acest proiect vrem să transmitem un mesaj simplu, acela de a fi împreună. Noi, copiii, familia, comunitatea, cadrele didactice, factorii decidenți, oamenii comunității. Astăzi, preșcolarii dovedesc că fac parte din comunitate, cunosc și le pasă de ce este în jurul lor”, a spus Dorina Vieriu.
· „Directorii din învățământul preșcolar fac parte dintr-o generație de aur, foarte implicată”
La festivitatea de joi a participat și edilul Ion Lungu, care a remarcat că acest concurs abordează o temă de interes, de actualitate, care preocupă întreaga comunitate.
„Felicitări copiilor pentru munca lor. E o activitate care cere multă migală. Felicit inițiatorii concursului, Grădinița <Așchiuță>. Directorii din învățământul preșcolar fac parte dintr-o generație de aur, foarte implicată”, a transmis Ion Lungu. Acesta a primit din partea gazdelor o machetă LEGO înfățișând municipiul Suceava, realizată de un preșcolar din cadrul unității.
Alături de preșcolari și organizatori au fost prezenți și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Daniela Răileanu – inspector educație timpurie și Tatiana Vântur – inspector pentru educație permanentă.
„Încurajați jocul LEGO în rândul copiilor, are efecte pe multiple planuri: să gândească în perspectivă, să-și imagineze lucrurile tridimensional, să anticipeze lucruri, să-și coordoneze mâna și ochii, să se joace împreună, să accepte diferențele, să-și pună lucrarea într-un context mai larg, împreună cu ceilalți și să participe la un concurs. Dezvoltă atenția, spiritul de observație, latura estetică.
Felicitări organizatorilor, le sugerez și îi încurajez să extindă acest concurs și la nivel județean, după modelul concursurilor noastre <Penelul fermecat> și <Voinicelul>”, a punctat Daniela Răileanu.
La rândul său, insp. Tatiana Vîntur a apreciat inițiativa, ideea concursului, care testează și antrenează concentrarea copiilor, răbdarea lor, creativitatea, ingeniozitatea.
Jurizarea lucrărilor a fost realizată de două arhitecte - Bianca Leonte și Andreea Manole - care au acordat premii intitulate sugestiv: micul arhitect, micul vizionar, micul peisagist, micul constructor, micul artist. De asemenea, au fost oferite și câteva premii speciale. Copiii au fost premiați cu diplome, cărți și jocuri LEGO.