Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a transmis că nu se pune problema opririi creșterii și sacrificării porcilor în gospodării, așa cum se transmite din unele medii politice sau de afaceri.
”Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu vor fi interzise”, a transmis doctorul Dănuț Corneanu, directorul adjunct al DSVSA Suceava.
Un alt mesaj important este că sucevenii își vor putea sacrifica porcii în gospodării, înainte de sărbători, fără probleme și fără a exista restricții sau obligații de natură sanitar-veterinară.
Crescătorii vor putea să și comercializeze porcii crescuți în curte, însă, ca o măsură de precauție, pentru combaterea pestei porcine africane, va fi necesar un aviz de la medicul veterinar, din care să reiasă că animalul sacrificat nu are semne clinice ale virusului.
”În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare din România.
Acest aviz era cerut și acum în anumite condiții când se punea problema de comerț în afara gospodăriei.
Sanitar-veterinarii suceveni spun că acest subiect a fost exploatat tendențios, iar cazul fermierului care a fost amendat cu 6.000 de lei, în județul Satu Mare, pentru sacrificarea porcului, a fost prezentat incomplet.
Acea sacrificare s-a produs în aria în care era în desfășurare un focar de pestă porcină africană, condiții în care fermierii au obligația de a respecta o serie de măsuri de limitare a riscului de extindere a focarului.
De altfel, toate măsurile de precauție și apelul care se face către crescătorii de porci, cu privire la prudență și la solicitarea medicului veterinar când sunt suspiciuni de boală la porc, vin în contextul în care pesta porcină africană face ravagii în populația de porcine.