Cea de-a 33-a ediție a „GaleiExcelenței în afaceri”, unul dintre cele mai importante evenimente la nivel local și regional dedicat mediului de afaceri, organizat de Camera de Comerț și Industrie Suceava, aavut loc vineri, 3 noiembrie, la Prestige Ballroom.
Evenimentul, cu o tradiție îndelungată, reprezintă o recunoaștere a meritelor antreprenorilor suceveni pentru perseverența și rezultatele deosebite pe care le-au obținut.
Invitat să ia cuvântul, în deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, a fost primit cu aplauze, despre care a spus că nu i se cuvin lui, ci celor din sală, reprezentanții firmelor, cei care fac eforturi deosebite să își plătească angajații, impozitele și taxele.
„Traversăm cu toții momente extrem de dificile, nu doar din prisma războiului de la graniță, care ne afectează pe toți, ci și de o întreagă serie de hotărâri, ordonanțe, care numai bine nu au făcut mediului de afaceri. Statul, cu setea lui nestăvilită de a aduna impozite și taxe, uneori ne pune în situații foarte delicate. Numai în ultimii opt ani au fost emise 555 de documente – hotărâri, ordonanțe, decizii, care au modificat regimul fiscal din România, adică cam 75 în fiecare an. Trăim într-un mediu impredictibil, cu decizii care se iau fără a se da timp de acomodare, ci trebuie imediat puse în aplicare. Mă refer în principal la legea 296/2023, care nu aduce beneficii mediului de afaceri. Dar trebuie să ne adaptăm și să mergem înainte!”, a concluzionat Nicolae Troașe.
Invitați să ia cuvântul au fost și reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, administrației județene și locale: prefectul județului, Alexandru Moldovan, primarul Sucevei, Ion Lungu, Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Tofan, subsecretarul de Stat în Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Doina Iacoban și CEO Erste Asset Management, Horia Braun Erdei.
Gala Excelenței în afaceri 2023 a oferit distincții celor mai performante companii sucevene, pentru a răsplăti elementele cheie de diferenţiere pe piaţă, continuitatea în activitate, eficienţa şi competitivitatea, „abilitatea de a genera idei” şi creativitatea.
Premii Speciale și Trofee de Excelență, acordate la Gala din 2023
În cadrul evenimentului au fost acordate Premii Speciale și Trofee de Excelență, în aplauzele celor prezenți.
Dumitru Popescu, administrator al S.U.C.T. SA, a primit Trofeul Special pentru 70 de ani de activitate - este un caz unic în mediul economic local ca o companie să poarte o carte de vizită, nu numai cu rezultate și performanță dar și cu o activitate continuă timp de 70 de ani.
Trofeul de Excelență pentru 30 ani de activitate a fost oferit companiilor:
CONELTEX – Ion Șveduneac
CORSEM IMPEX – Cătălina Tanasă
DELTAFARM – Lăcrămioara Cojocariu
DOXAR GRUP – Ovidiu Costan
FETCOM – Ciprian Fetcu
LOIAL IMPEX – Ioan Brăescu
REKO PACKAGING – Relu Cojocaru
TIPOGRAFIA CELESTIN – Celestin Avasiloaie
TREI PITICI PRODCOM – Ovidiu Pitic
Trofeul de excelență pentru 20 ani de activitate a ajuns la:
AC MOBILE – dl. Alin Crețu
DORNA MEDICAL – dl. Roman Boca
MARELBO – dl. Aurel Bobu
STIL MEDIA – dna. Monica Prisăcaru
TOP CONSTRUCT – dl. Gheorghe Roșu
Trofeele speciale pentru parteneriat dinamic și durabil cu Camera de Comerț și Industrie Suceava au primit:
Universitatea Ștefan cel Mare Suceava – Prof. univ. dr. Carmen Năstase
Direcția Județeană pentru Agricultură Suceava – Director Elena Claudia Gogu pentru implementarea proiectului Piața Volantă ”Din drag de Bucovina”
ACCEPT SOFTWARE – dl. Ioan Coajă
BUCOVRAD – dl. Dan Mironiuc
BOHEMIA CONSTRUCT – dl. Flori Olteanu
GRIDOMA SERV – COM – dl. Florin Grigorean
KILLER – dl. Alexandru Șcheul
TRIO NEC – dl. Mihai Nechifor
Diplome și trofee acordate PARTENERILOR evenimentului:
URSA MARE COMPROD – dl. Andrei Ilisei - Partener al evenimentului și 30 ani activitate
SID INVESTMENT – Alin Covașă - Partener al evenimentului
Diplome și trofee acordate SPONSORILOR evenimentului
ATLANTIS GOLD – dl. Constantin Luchian
AUTO SCHUNN – dl. Sebastian Schunn
BANCA COMERCIALA ROMANA – dl. Romeo Antohi
BANCA TRANSILVANIA – dl. Florin Moroșan
DELICATESE LARISA – dna. Larisa Filoteanu
GENERALI – dna. Militina Tănase
GROUPAMA ASIGURARI – dl. Gheorghe Leonte
ING BANK ROMANIA – dl. Sorin Șomîtcă
REGINA MARIA – dl. Dan Gabriel Iacob
ZIRETO – dl. Florin Pavăl
Topul Firmelor Bucovina – „radiografie” a economiei județului
În fiecare an, evenimentul GALA EXCELENȚEI ÎN AFACERI 2023 este completat de Topul Firmelor Bucovina, care reprezintă un prilej de analiză a mediului de business local și un moment de rememorare şi evaluare a timpului care a trecut şi a muncii depuse cu greutăţile şi împlinirile ei. Topul Firmelor este, de altfel, un barometru al realităţii economice judeţene şi o recunoaştere a reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut în anul în care s-a scurs.
Pentru comunitatea de afaceri din județul Suceava acest eveniment a devenit unul de referinţă, constituind cartea de vizită a succesului şi a performanţei în afaceri. Clasamentul și evenimentul în sine, reprezintă finalitatea aplicării unei metodologii unice, complexe și unitare la nivelul sistemului cameral din România și urmărește să identifice şi să promoveze societăţile capabile să funcţioneze la înalţi parametri de eficienţă şi care au obţinut constant performanţe de-a lungul anilor.
În ciuda dificultăților și a provocărilor cu care antreprenorii suceveni se confruntă, evoluția indicatorilor înregistrați demonstrează faptul că aceștia reușesc să facă fața provocărilor din mediul de afaceri, să se adapteze și să înregistreze progrese.
Totodată, analiza economică realizată de Camera de Comerț și Industrie Suceava în cadrul clasamentului sintetizează evoluția indicatorilor economici ai societăților din județul Suceava care au depus situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022 și evidențiază următoarele:
Numărul societăţilor care au depus situațiile financiare aferente anului 2022 este de 18.703 cu cu 6% mai mare față de anul 2021, iar cifra de afaceri netă înregistrată de acestea a fost de 32.643.06 mil. Lei, în creștere cu 19,94% față de anul 2021.
Valoarea profitului din exploatare obţinut de către societăţile din judeţul Suceava a crescut anul trecut cu aproape 10,58%, însă rata profitului a înregistrat o scădere de -7,82%, comparativ cu anul 2021.
Numărul mediu de salariaţi angajați în cele 18.703 societăți comerciale este de 74.362, cu 4,65% mai mulți față de anul 2021, iar productivitea medie a muncii a crescut cu 14,61%.
Analizând indicatorii economici ai firmelor în funcție de domeniile de activitate putem observa faptul că și în 2022 cele mai multe societăți din județ, respectiv 5.250, activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. Pe următoarele două poziții se situează societățile din construcții (2.393) și cele din transport și depozitare (2.332).
Companiile din domeniul comerțului au realizat și cea mai mare cifră de afaceri - 11.205,58 mil. lei, urmate de cele din domeniul industriei prelucrătoare cu 8.946,90 mil. lei și societățile din transporturi și depozitări cu 4.224,71 mil. lei. Firmele care au înregistrat cele mai mari valori ale profitului din exploatare activează în domeniul comerțul (1.049,87 mil. de lei), urmate de industria prelucrătoare cu un profit de 695,29 mil. lei și construcțiile cu o valoare a profitului de 437,48 mil. lei.
Ierarhia se modifică în ceea ce privește rata profitului, unde companiile din domeniul informațiilor și comunicațiilor înregistrează cea mai mare rată a profitului, 44,45%, urmate de cele din domeniul tranzacțiilor imobiliare cu o rată a profitului de 39,85% și firmele care desfășoară activități profesionale, științifice și tehnice (34,59%).
Cei mai mulți salariați activează în industria prelucrătoare (17.780 angajați), în comerț (16.006 angajați) și în construcții (10.429 angajați), iar cel mai ridicat nivel de productivitate a muncii este înregistrat de domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, respectiv 0,992 mil. Lei/ salariat, urmate de comerț cu 0,700 mil.lie/ salariat și tranzacțiile imobiliare cu 0,518 mil. Lei/ salariat.
Mesajul organizatorilor
„Gala Excelenței în afaceri 2023 – Topul Firmelor Bucovina 2022” a fost, este și rămâne unul dintre cele mai importante evenimente la nivel local și regional dedicat mediului de afaceri, care recunoaște și celebrează an de an, perseverența antreprenorilor suceveni și rezultatele deosebite pe care le-au obținut.
„Camera de Comerţ şi Industrie Suceava adresează felicitări tuturor societăților comerciale nominalizate anul acesta în „Topul Firmelor”, considerând că acestea sunt cele care fac cinste şi dau măsura dezvoltării economice a judeţului prin profesionalism, muncă și tenacitate și speră să ne fie alături în continuare, ca membri activi ai celei mai vechi şi mai importante organizaţii patronale județene la împlinirea a 33 de ani de existență și activitate în sprijinul mediului de afaceri”, au transmis organizatorii evenimentului care s-a încheiat în acordurile muzicii, cu melodii din repertoriul național și internațional, interpretate de artiști membri ai Ansamblului Profesionist Ciprian Porumbescu Suceava.