Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, din Fălticeni, cu „Grădina Liniștii”, în care scriitorul și-a scris o mare parte din operă, se redeschid duminică, 5 noiembrie a.c., după restaurare și reabilitare.
Casa și grădina au fost reabilitate cu bani europeni, în cadrul unui proiect integrat în valoare totală de 6,2 milioane de lei, care a cuprins modernizarea arhitecturală şi peisagistică a parcului de pe strada Mihai Eminescu, reabilitarea corpului B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu” și restaurarea casei monument istoric „Mihail Sadoveanu”.
Primarul de Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat că lucrările de restaurare a casei s-au încheiat la sfârșitul lunii august, la fel ca și cele de la parc. În septembrie și octombrie au fost readuse piesele de mobilier și celelalte obiecte din cadrul muzeului, care pe parcursul lucrărilor au fost depozitate la Galeria Oamenilor de Seamă. Pe lângă lucrările de restaurare și amenajările funcționale de la Casa Sadoveanu, a fost reabilitată și „Grădina Liniștii”, prin reamenajarea aleilor, iluminat public ambiental etc.
„Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” este al cincilea muzeu din Fălticeni reabilitat cu bani europeni, pe care administrația locală îl oferă publicului, după Muzeul „Ion Irimescu”, Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu" și Muzeul Fălticeniului „Vasile Ciurea”. Putem vorbi despre Fălticeni ca despre un oraș al muzeelor”, a afirmat primarul Cătălin Coman.
Acesta a subliniat că a ales ziua de 5 noiembrie pentru redeschiderea casei memoriale pentru a marca astfel împlinirea a 143 de ani de la nașterea scriitorului.
Cu această ocazie va avea loc un concert oferit de flautistul Nicolae Maxim, căruia îi va fi conferit și titlul de „Cetățean de Onoare”, momente artistice care îi vor avea ca protagoniști pe elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni și ai Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu” din Rădășeni; lansarea celui de-al 20-lea volum, „Bianca”, al scriitorului fălticenean Alexa Pașcu, prezentat de prof. Nicolae Sturzu. Tot în cadrul manifestărilor care vor marca redeschiderea Casei „Sadoveanu” va fi lansat și volumul „Printre adevăruri și secrete” al scriitorului José Micard Teixeira, o carte tradusă din limba portugheză de Irina Baciuc și care va fi prezentată de poetul Sorin Poclitaru și prof. dr. Oltea Prelucă. Programul mai include și o „Întâlnire cu prieteni de peste Prut”, respectiv cu prof. univ. Vasile Șoimaru, scriitor și artist fotograf din Republica Moldova, autorul expoziției și albumului „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu” și al volumului „Neamul Şoimăreştilor – 500 de ani de istorie”.
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” a fost construită în anul 1908, după planurile scriitorului. În „casa din deal”, așa cum mai era cunoscută datorită poziționării, Sadoveanu a locuit și a creat timp de nouă ani, între 1909 și 1918. În anul 1987 a fost înființat Muzeul Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni.