Pensiile se vor majora, anul viitor, de două ori, a informat, joi, printr-un comunicat de presă, senatorul PSD de Suceava Ioan Stan, președintele Organizației județene a PSD. Acesta a declarat că esența noii legi a pensiilor poate fi definită „prin trei cuvinte: dreptate, echitate, siguranță”, ceea ce înseamnă, potrivit liderului PSD Suceava, că românii vor avea de-acum înainte pensii egale pentru muncă și contribuții egale.
„Conform noii legi a pensiilor, acestea se stabilesc strict în funcție de valoarea contribuțiilor și vechimea în muncă. Totodată, se are în vedere creşterea pensiilor care de-a lungul timpului au fost dezavantajate de anumite reglementări inechitabile, astfel încât toți cei cu vechime egală și contribuții egale să primească aceeași pensie. Drept urmare, în 2024, pensiile se vor majora de două ori”, a afirmat Stan.
Astfel, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește prin indexare cu 13,8%, iar de la 1 septembrie vor creşte din nou prin recalculare, iar majorările „vor fi diferențiate şi vor câștiga mai mult cei cu pensiile mici, care se aliniază la nivelul celei mai mari pensii pentru aceeași vechime, pregătire și contribuție în muncă”. Noua lege a pensiilor prevede că punctul de pensie se majorează anual, la 1 ianuarie; se mențin criteriile de acum pentru majorare, respectiv 100% rata inflației + 50% din creșterea reală a salariului mediu brut; vârsta standard de pensionare este la 65 de ani; în cazul femeilor, scăderea vârstei de pensionare se face cu 6 luni pentru fiecare copil născut și crescut până la 16 ani. De asemenea, până în 2035 se vor normaliza condițiile de muncă pentru toți angajații şi nu va mai fi necesară diferențierea pe grupe de muncă; durata minimă de cotizare obligatorie va fi de 15 ani; nu vor mai exista pensionați tineri (cu excepțiile privind condițiile deosebite/speciale de muncă și persoanele cu handicap). Pensie vor primi doar cei care au vârsta de pensionare și doar dacă au cotizat minimum 15 ani la sistemul public de pensii. Pensionarea anticipată se poate solicita doar după 35 de ani de cotizare (nu se iau în considerare aici perioadele asimilate necontributive: șomaj, studii superioare, concediu medical sau de creștere a copilului etc.), iar reducerea vârstei de pensionare în cazul pensionării anticipate nu poate fi mai mare de 5 ani.
„Considerăm demn de menţionat că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană duse de Guvernul Ciolacu, a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, ceea ce ne permite să creştem şi să menţinem pensiile la un nivel decent pentru toţi românii”, a mai arătat senatorul Ioan Stan.