Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a încheiat un amplu control, derulat în perioada 1 septembrie – 20 octombrie, care a vizat verificarea cerințelor de siguranță a alimentelor și de igienă a spațiilor pentru prepararea și servirea mesei în incinta creșelor, grădinițelor, unităților de învățământ cu program normal sau care funcționează în regim after school, semi-internat sau internat.
Cu alte cuvinte, a fost un control la unitățile de învățământ care au și componenta de servire a mesei, inclusiv restaurante sau magazine care livrează alimente pentru elevi.
În urma a 61 de controale, au fost aplicate 10 amenzi, în valoare de 95.000 de lei, pentru nereguli care au constatat în: condiții de igienă și manipulare necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, etichetare defectuoasă, lipsă documente de sănătate personal, lipsă probe de mâncare consumuri colective, lipsă acțiuni DDD (deratizare, dezinfecție, dezinsecție), lipsă programe de autocontrol.
În alte 15 situații în care s-au găsit nereguli inspectorii sanitar-veterinari au aplicat avertismente scrise.
Doctorul Dănuț Corneanu, director adjunct al DSVSA Suceava, a declarat că raportat la dimensiunea controlului nu se poate spune că au fost descoperite foarte multe probleme:
”Majoritatea deficiențelor legate de igienă au fost remediate, iar la cele câteva unități unde au fost probleme mai deosebite am impus termene de remediere și vom reveni în control pentru a verifica dacă cerințele impuse sunt respectate. Per ansamblu, apreciem că sunt luate măsurile necesare pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare”, a declarat doctorul Corneanu.