Marele cărturar Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei și personalitate culturală de anvergură, a fost omagiat de profesorii și elevii Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava joi, 26 octombrie, la 350 de ani de la nașterea acestuia.
Oamenii școlii l-au celebrat pe patronul spiritual al instituției, consacrându-i Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir – un destin românesc în Luminile europene”, eveniment aflat la prima ediție, organizat de Ziua Colegiului.
Simpozionul a reunit profesori, elevi, colaboratori, parteneri de la Universitatea din Suceava, de la Inspectoratul Școlar Județean și de la alte instituții sucevene.
· „Una dintre cele mai ilustre personalități ale istoriei și culturii noastre”
În debutul evenimentului, prof. Eugenia Trufin, directoarea colegiului, a transmis: „La mulți ani Colegiului <Dimitrie Cantemir>. Suntem onorați să evocăm astăzi una dintre cele mai ilustre personalități ale istoriei și culturii noastre. Cea dintâi și cea mai pregnantă figură, cu adevărat universală, generată în spiritualitatea românească – Dimitrie Cantemir. Om politic, lingvist, poliglot, muzicolog, enciclopedist, etnograf, geograf, om de litere, istoric – numai câteva din domeniile în care s-a remarcat Dimitrie Cantemir în țara noastră, dar și în Europa iluministă.
Pentru meritul de a fi fost cea mai strălucită personalitate a literaturii noastre vechi, erudit de talie europeană, România a instituit în anul 2023 anul cultural Dimitrie Cantemir. Colegiul nostru poartă cu mândrie numele ilustrului cărturar încă din 1996. În contextul sărbătoririi Zilei Colegiului, în anul cultural Dimitrie Cantemir, ne-am propus să omagiem personalitatea marelui om de cultură care a prefigurat iluminismul românesc prin organizarea acestui simpozion”.
Aceasta a mai punctat câteva dintre preocupările Colegiului Economic, școală vizibilă și la nivel european prin intermediul proiectului Eco școala, Erasmus și, nu în ultimul rând, prin faptul că prin titlul de Școală Europeană pe care instituția l-a primit în acest an, pentru a patra oară.
La rândul său, Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a transmis un mesaj de încurajare și susținere, felicitând elevii și profesorii școlii.
„Vă încurajez să abordați cu mai multă fermitate partea de învățământ profesional și dual pentru pregătirea forței de muncă în conformitate cu cerințele pieței. Piața are nevoie de specialiști pe care dumneavoastră îi puteți pregăti. În turism, de exemplu, având în vedere atractivitatea zonei noastre, Bucovina. Să pregătiți antreprenori în această zonă, tinerii să asigure un plus dinamism domeniului, serviciilor din turism”, a punctat Barbă.
Grigore Bocanci, inspector școlar general, a apreciat inițiativa de a-l comemora pe Dimitrie Cantemir, „o obligație morală” pentru activitatea și moștenirea lăsată de acesta.
Cât despre colegiul sucevean, acesta a menționat „este un colegiu cu o prestanță deosebită și aici mă refer și la o serie de rezultate, numeroase proiecte europene, rezultate bune la examenul de bacalaureat, în acest an având aproape 90 procentul de promovare. Sunt o serie de merite care trebuie evidențiate”.
Alături de organizatori a fost și edilul municipiului, Ion Lungu.
· Intervenții și momente artistice
Sesiunea plenară a fost moderată de prof. Tatiana Vîntur, inspector pentru educație permanentă.
„Acest simpozion comemorează personalitatea lui Dimitrie Cantemir, un destin românesc în luminile europene, un erudit de faimă, așa cum spunea George Călinescu. Domn al Moldovei, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor român, va fi evocat în alocuțiunile din cadrul acestui eveniment”, a menționat insp. Vîntur.
Au conferențiat universitari de la Facultatea de Istorie, de la Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri, de la Muzeul Național al Bucovinei și de la Inspectoratul Școlar Suceava.
Elevii Colegiului – Cosmin Dranca, Cristina Roșu, Alexandru Poenaru, Raluca Hînganu, Tiberiu Tiperciuc, Alexandra Boboc, Patrick Flegel, Gabriela Negrușer, Alexandru Boca, Elena Strugariu, Vlad Cureleț, Rafaela Domunco, Gabriel Aliman au oferit câte un moment artistic (monolog și menuet, simbol al eleganței medievale).
De asemenea, a doua parte a evenimentului i-a adus în scenă pe cei de la Cvartet Royal – Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.