Municipalitatea suceveană a aplicat deja măsuri de reducere a cheltuielilor publice, spune primarul Ion Lungu, care a anunțat că de la 1 octombrie nu mai semnează niciun angajament bugetar, cu excepția celor importante legate de investiții.
Măsura a fost adoptată după ce primarul a constatat că la nouă luni, încasările la bugetul local sunt la un sfert față de valoarea programată.
Ion Lungu a spus că măsurile care urmează să fie stabilite de Guvern prin ordonanță de urgență în vederea reducerii cheltuielilor publice până la sfârșitul acestui an sunt deja aplicate în mare parte.
„Aceste măsuri eu le-am luat la Primăria Suceava începând cu data de 1 octombrie, având în vedere faptul că încasările la data de 30 septembrie au fost foarte mici. Am încasat un sfert din banii pe care trebuia să-i încasăm la data de 30 septembrie 2023. La firmele private e vorba de 18,2 % din ceea ce trebuia să încasăm. E clar că aceste cifre m-au alertat și, ca atare, începând cu data de 1 octombrie, n-am mai semnat niciun angajament bugetar, numai cele care sunt importante, legate de investiții”, a spus Ion Lungu.
În același timp, edilul a menționat că Asociația Municipiilor din România a făcut o întâmpinare către Guvern, vizavi de ordonanță, prin care cer ca investițiile să fie exceptate.
„Înțelegem că e o situație de criză și toate măsurile sunt normale, mai puțin cele legate de investiții. Noi insistăm să nu se blocheze, pentru că așa cum spune proiectul, nu ai voie să semnezi angajamente nici pentru investiții. Nu este în ordine. Avem licitații care se termină acum, cum ar fi cele 50 de autobuze electrice, ruta alternativă care este finanțată parțial și pe PNI Anghel Saligny. E delicat, mai ales acolo unde sunt începute șantiere mari. E greu de blocat o investiție și apoi de reluat activitatea”, a spus Ion Lungu.
Primarul a spus că deja a luat măsuri similare celor care vor fi impuse în prin OUG și că municipalitatea suceveană este pregătită să aplice această lege pentru reducerea cheltuielilor pentru finalul anului 2023.