Călătorie de coșmar cu trenul Putna-Suceava în ziua de duminică, 22 octombrie. Mult așteptata revenire pe această linie a automotorului ”Săgeata albastră” își arată reversul în zilele aglomerate, când capacitatea acestui tren este cu mult sub cererea de pe această linie.
Cu elevii și studenții reveniți la cursuri, trenul a plecat deja plin din Putna (ora 13.57), iar în zona Vicov deja erau mulți călători în picioare. Situația a devenit absolut irespirabilă când trenul a plecat cu greu din stația Rădăuți.
”Trenul R5622 Putna-Suceava a staționat 13 minute în plus în gara Rădăuți pentru că, atenție, nu este o glumă, nu încăpeau călătorii în tren. Duminica, fluxul de călători este foarte mare la trenurile R5621/5622 , iar un singur automotor Desiro nu face față”, au semnalat cei de la Asociația Calea Ferată Dornești Putna.
Fotografiile și imaginile din tren sunt mai mult decât elocvente. S-a mers mai ceva ca într-un autobuz aglomerat din centrul unui oraș, doar că nu una-două stații, ci aproximativ două ore.
Această situație era cumva previzibilă având în vedere că trenurile Suceava – Putna din zilele de duminică circulau în urmă cu câteva luni cu trei vagoane pline, adică circa 240 de locuri, mai mult decât dublu față de capacitatea unui automotor.
Așadar, din nou, CFR Călători nu a anticipat sau nu a vrut să anticipeze o creștere de trafic previzibilă și nu a căutat soluții pentru o călătorie decentă.
Readucerea pe linia spre Putna a acestor automotoare Desiro este de principiu benefică pentru că s-au redus timpii de mers cu aproximativ 40 de minute, însă se putea și se poate găsi o soluție pentru gestionarea eficientă a zilelor aglomerate.
Cei de la ”Asociația Calea Ferată Dornești – Putna” au venit și cu o serie de propuneri pentru CFR Călători.
”Asociația Calea ferată Dorneşti - Putna solicită public companiei CFR Călători și regionalei Sucursala Iași Calator iimplementarea unei soluții din cele prezentate mai jos:
Suplimentarea cu încă un automotor Desiro; introducerea unei noi perechi de trenuri în weekend (sunt doar 4 trenuri/zi), introducerea unei perechi Iași-Putna și retur (trenul studenților) care să elibereze din presiunea pusă pe R5622.
În cazul în care nu se poate rezolva această problemă cu propunerile de mai sus, o soluție de avarie/temporară poate fi schimbarea compunerii în: Locomotiva DHE+ 3 vagoane (minim)
Știm că timpii de parcurs vor fi mai lungi, dar nici nu putem lăsa călători la peron sau să îi înghesuim ca pe niște bagaje.
Stimați conducători ai CFR Călători Iași,aveți dovada clară că pe linia 515 potențialul este mult mai mare, profitați”!