Articolele vestimentare primite ca donații sunt reutilizate și transformate în articole noi și inovatoare, distribuite apoi persoanelor nevoiașe din județul Suceava, printr-un proiect inițiat de un grup de tineri, care, în această vară, au organizat și ateliere creative și de design la care au participat o mulțime de copii.
În România, „upcycling-ul” (reutilizarea unor produse, pentru a crea altele noi, mai valoroase) este o mișcare relativ nouă, dar semnificativă și relevantă, în concordanță cu creșterea conștientizării asupra problemelor legate de mediu și cu preocuparea pentru sustenabilitate. Proiectul „A doua viață hainelor”, inițiat de asociația suceveană „Destine și Valori” s-a desfășurat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.
Obiectivul atelierelor a fost ca articolele vestimentare primite ca donații să fie reutilizate și să fie transformate în articole noi și inovatoare, apoi distribuite persoanelor din județul Suceava care se confruntă cu dificultăți.
În ultimii ani, tot mai multe studii au discutat despre impactul negativ pe care industria textilă îl are asupra mediului înconjurător. Ideea de a valorifica fiecare articol textil într-un mod creativ a revenit voluntarilor care au căutat soluții pentru materialele care nu întruneau condițiile pentru a fi donate. Conceptul a prins atât de bine în rândul membrilor asociației, încât s-au pus bazele proiectului „A doua viață hainelor”.
Atelierele creative și de design din cadrul proiectului s-au desfășurat în perioada iunie-august. Proiectul a fost conceput pentru informarea copiilor și promovarea conceptului de consum responsabil, dar și pentru a oferi acces la ateliere, astfel încât copiii să își creeze propriile articole pentru școală din materialele donate. În timpul atelierelor, cei prezenți au putut afla cum pot să îi ajute și pe copiii care nu au posibilitate de a-și asigura un minim necesar pentru noul an școlar și să se implice în realizarea materialelor pentru ei care constau în: rucsac, penar tip traistă, săculeț pentru pictură, săculeț pentru echipamentul sportiv, copertă pentru manuale și caiete, lavetă.
În cadrul proiectului, 100 de copii au participat la atelierele creative și de design, au beneficiat de materiale realizate de ei, iar la finalul activităților au primit un pachet cu rechizite pentru noul an școlar. De asemenea, voluntarii împreună cu copiii au lucrat în echipă pentru realizarea materialelor pentru copiii din alte comunități ale județului Suceava, le-au pregătit încărcate cu rechizite și, astfel, începutul de an școlar a fost întâmpinat cu zâmbet și lipsit de griji.
„Prin intermediul atelierelor realizate, copiii au învățat că pot transforma orice obiect vechi într-un articol nou, util și care să îi reprezinte. Există atât de multe modalități de reciclare a materialelor textile, indiferent de natura lor. Copiii și-au creat proprii săculeți pentru pictură, pentru echipamentul sportiv și au ales să îi personalizeze cu dantelă, năsturei cu diferite forme (animale marine, fluturi, roboți). Atelierele au fost o adevărată joacă din care au luat naștere articole utile pentru noul an școlar. Prin implicarea în astfel de activități, copiii nu doar că învață să fie mai conștienți din punct de vedere ecologic, dar dezvoltă și abilități creative și practice valoroase. De asemenea, îi învață să vadă resursele existente într-o altă lumină și să le folosească în mod responsabil, contribuind astfel la construirea unui viitor mai sustenabil”, a declarat Stelian Șomîtcă, președintele Asociației „Destine și Valori”, coordonator al proiectului finanțat prin Start ONG.
La începutul fiecărui atelier, au rulat materiale informative interactive, astfel încât copiii să găsească soluții creative la problemele legate de mediul înconjurător prin metoda „upcycling”. Pentru copii, atelierele creative și de design au devenit ateliere de reciclare creativă și distractivă.
Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă, programul fiind lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro.
Asociația „Destine și Valori” are ca scop facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domeniile cheie ale societății și promovarea României, zonele turistice și zonele cu potențial turistic. Asociația susține educația copiilor, dar și a altor persoane din medii defavorizate prin integrarea lor în comunitate.