La finele săptămânii trecute, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava a găzduit Consfătuirea județeană a bibliotecarilor școlari, a profesorilor documentarişti şi a cadrelor didactice responsabile cu biblioteca școlară/CDI, tema din acest an a evenimentului fiind ”Experiențe de poveste la biblioteca școlară/CDI”.
Alături de bibliotecarii din județ au fost Anişoara Budui, de la Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, și Laura Sgărcitu, Deputy CEO Fundația Progress.
Profesor Delia Irimia, director al Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, a arătat că ”biblioteca școlară/CDI este locul ideal unde se pot integra experiențele ce vor deveni prilej de construire a poveștilor adevărate, de antrenare a emoțiilor elevilor noștri tocmai pentru a vedea că orice experiență în acest spațiu educațional este o oportunitate de conectare și de învățare cu drag.”
La rândul său, Laura Sgârcitu, Deputy CEO Fundatia Progress, a transmis, prin Google Meet, felicitări colegilor bibliotecari implicați în atragerea copiilor la bibliotecă, pentru implementarea cu succes a strategiei de formare a viitorilor programatori CODE Kids, unde elevii să învețe bazele programării și să câștige competențe STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică).
Alte proiecte derulate în parteneriat cu această fundație, prin Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava, sunt cele în care se oferă sprijin emoțional pentru refugiații ucraineni, sau cel dedicat fetelor, din mediul rural în special, prin programele ”Girl Power Network” și ”Fete Neînfricate” (Râșca și Siminicea).
Anişoara Budui, bibliotecar la Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și fost președinte filială ABR, a mulțumit pentru toate activitățile derulate în parteneriat, conferințe etc.
„Programul consfătuirii, desfășurat într-o atmosferă convivială, a fost conceput special pentru a inspira și transmite idei care au primit în anul școlar trecut un feedback valoros și din care ceilalți colegi ar putea să învețe”, au transmis organizatorii.
· Programul evenimentului
Programul a început cu vizionarea unui film reprezentativ pentru activitățile desfășurate într-un CDI, realizat de către prof. documentarist Mattylena Boicu, de la Colegiul Tehnic „M. Băcescu” Fălticeni.
Au urmat prezentările bibliotecarelor de pe fiecare zonă metodică arondată: bibliotecar Lupăescu Lăcrămioara - Școala Gimnazială Berchișești, bibliotecar Nistor Gabriela - Şcoala Gimnazială „Iorgu G. Toma” Vama, bibliotecar Cocriș Camelia - Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, bibliotecar Andrei Lăcrămioara - Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, bibliotecar Pavăl Marcela - Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti, bibliotecar Ciobara Andreea - Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, bibliotecar Barbă Mariana - Școala Gimnazială Bosanci, bibliotecar Crăciun Rodica - Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei.
„Ne-am bucurat și de prezentarea colegei Corina Dominte a dicționarului <Ctitori ai ethosului ștefanist. 160 de ani de învățământ preuniversitar de excelență la Colegiul Național <Ștefan cel Mare> Suceava>, realizat de o echipă de profesori ai instituției – Corina Dominte, Rodica Belța și Bogdan Mihai Dranca, în colaborare cu Carmen Bocăneț, Elisabeta Bucaciuc Mracica, Costică Costan, Sofia Grigoreanu, Gabriel Hacman, Florin Moraru, Iulia Murariu și Dan Popescu, apărut la Editura Accent Print din Suceava.
Printre noutățile acestei întâlniri s-au numărat și colegii noi care au ales să facă parte din această breaslă, dar și predări de ștafetă de către colegii metodiști: bibliotecar Roxana Chiriac - Colegiul Național de Informatică <Spiru Haret> Suceava - i-a predat ștafeta Marianei Barbă, de la Școala Gimnazială Bosanci, iar Camelia Cocriș - Școala Gimnazială <Miron Costin> Suceava - a predat către bibliotecar Oana Monica Motrici, de la Colegiul Tehnic <Petru Mușat> Suceava”, au transmis organizatorii.
· Proiecte de viitor
Tot în cadrul evenimentului au fost anunțate misiunea, temele unice și locațiile pentru cercurile metodice ale bibliotecarilor din acest an școlar, activități care vor fi derulate în acest an școlar de către bibliotecarii școlari/profesorii documentariști şi cadrele didactice responsabile cu biblioteca școlară/CDI din județul Suceava.
Activitatea de coordonare metodologică a bibliotecarilor școlari, a profesorilor documentarişti şi a cadrelor didactice responsabile cu biblioteca școlară/CDI este asigurată de Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava prin prof. Traian Alin Pușcă, director, și prof. Daniela Argatu, bibliotecar, și Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava prin prof. Acatrinei Mihaela, inspector Limba și literatura română.