Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 13 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 241 (8465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Ciprian Porumbescu – Baladă peste timp, pe strune de vioară” de Dimitrie Roman, pe simezele Bibliotecii Bucovinei

Vineri, 13 Octombrie 2023 (16:19:54)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

„Ciprian Porumbescu – Baladă peste timp, pe strune de vioară” este numele unei expoziții realizate de pictorul Dimitrie Roman, care a fost vernisată, vineri, 13 octombrie 2023, la Galeria Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, etajul I, corpul A. Cuvântul de deschidere i-a aparținut gazdei, directorul Bibliotecii Bucovinei, dr. Gabriel Cărăbuș, care a amintit că este un eveniment important dedicat anului Ciprian Porumbescu.

Vernisajul a avut loc cu o zi înainte de data în care se împlinesc 170 de ani de la nașterea marelui compozitor. Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, în Bucovina. Timid şi retras în copilărie, îndrăgostit de muzică, Porumbescu îl întâlneşte, la vârsta de 7 ani, pe muzicologul Carol Miculi, profesor la Conservatorul din Lemberg şi discipol al lui Chopin, aflat la Şipotele Sucevei pentru a culege cântece populare, fiind găzduit chiar în casa familiei Golembiovski. Ciprian Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi. Conform datelor biografice, „implicarea sa în mişcarea patriotică, ca membru al societății Arboroasa, îi va grăbi sfârșitul. Arestat de administrația austro-ungară, alături de alți patrioți români, sub acuzaţia de înaltă trădare, Ciprian Porumbescu se îmbolnăvește, iar cele aproape trei luni de închisoare aveau să-i fie fatale. La doar 30 de ani, bolnav de tuberculoză, moare la 6 iunie 1883, în casa de la Stupca. În onoarea marelui compozitor, satul se numește astăzi Ciprian Porumbescu, iar viața și activitatea sa au căpătat în memoria colectivă o aură de mit eroic”.

 

·        „Înainte de a fi un bun pictor, Dimitrie Roman este un om credincios și serios”

Pe simezele Galeriei Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” sunt expuse 19 lucrări de pictură care au ca tematică: Ciprian Porumbescu – Baladă peste timp, pe strune de vioară, la care se mai adaugă câteva lucrări de pictură pe care Dimitrie Roman le-a oferit publicului cu generozitate, pentru a fi admirate. Printre acestea se numără și câteva portrete: „Simion Florea Marian, folclorist, preot, istoric”, „Emilia Porumbescu, mama lui Ciprian”, „Mărioara Porumbescu, sora lui Ciprian”, „Iraclie Porumbescu, preot, tatăl lui Ciprian”, „Ciprian Porumbescu, elev”.

Cei prezenți la vernisaj, familie, prieteni, au aflat de la criticul de artă drd. Delia Leizeriuc, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, faptul că expoziția dedicată marelui compozitor Ciprian Porumbescu cuprinde multe lucrări realizate de pictor în acest an, „marcând în creațiile sale câteva momente importante din viața marelui compozitor”.

Delia Leizeriuc a completat că „aceste lucrări au fost realizate de artist din respect și dragoste pentru compozitorul Ciprian Porumbescu. Înainte de a fi un bun pictor, Dimitrie Roman este un om credincios și serios. Artistul s-a documentat temeinic, din surse sigure, și a realizat o expoziție foarte valoroasă”, a mai spus Delia Leizeriuc.

 

·        Tradiția, miturile, moștenirea spirituală

Printre titlurile lucrărilor expuse la Biblioteca Bucovinei am remarcat: „Cânta la Stupca o vioară”, „Societatea Arboroasa”, „Parastas la Mormântul lui Ciprian Porumbescu”, „Acorduri postume de vioară spre infinit”, „Căsătorie imposibilă”, „Marea iubire”, „Școala trivială din Ilișești”, „Cele două mari iubiri”.

Pictura artistului Roman Dimitrie evocă și folosește tradiția, miturile, moștenirea spirituală ca pe un sprijin, ca pe un punct de plecare, a mai transmis Delia Leizeriuc. Artistul, în opinia criticului de artă, dispune de forță, stăpânire de sine și o mare ambiție, cu un caracter puternic și un simț practic deosebit, are imaginație și creativitate, inițiativă și abilitatea de a-i influența pe cei din jur. Elementele întâlnite pe pânzele sale sunt realmente legate de moștenirea istorică și culturală a noastră, transmisă ereditar de străbunii noștri.

Artistul Dimitrie Roman (născut pe 22 octombrie 1947, la Ilișești) este absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași (1971) și al Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București și are la activ numeroase expoziții personale, fiind răsplătit în același timp cu aprecieri și diplome pentru rezultate obținute cu elevii la concursuri și olimpiade importante. În anul 2009 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Rădăuți, în semn de recunoaștere a contribuției aduse la sporirea prestigiului municipiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ciprian Porumbescu – Baladă peste timp, pe strune de vioară” de Dimitrie Roman, pe simezele Bibliotecii Bucovinei.
 Vizualizări articol: 685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ciprian Porumbescu – Baladă peste timp, pe strune de vioară” de Dimitrie Roman, pe simezele Bibliotecii Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei