Un caz ieșit la iveală tocmai la începutul anului 2019, când președintele Colegiului Medicilor Dentiști (CMD) Suceava, dr. Gabriel Gospodaru, a sesizat poliția despre faptul că o asistentă medicală exercită ilegal profesia de medic stomatolog, într-un cabinet din cartierul Obcini, din municipiul Suceava, a fost soluționat de prima instanță de judecată – Judecătoria Suceava, abia acum, la aproximativ patru ani și jumătate distanță.
Rodica Șalgău, trimisă în judecată prin firma SC Ricalma Dent SRL, a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, în timp ce în cazul infracțiunii de ”exercitarea fără drept a unei profesii” judecătorii au constatat încetarea procesului penal, prin prescriere.
Așadar, pentru că ancheta a durat prea mult, în cazul acestei infracțiuni nu se mai poate emite o condamnare.
Judecătoria Suceava a mai stabilit ca pedeapsa de 2 ani de închisoare pentru înșelăciune să fie suspendată pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Așadar, inculpata nu va face pușcărie, dacă pedeapsa va rămâne sub această formă.
Persoana juridică SC RICALMA DENT SRL a fost condamnată la o pedeapsă de 30.000 lei amendă penală, reprezentând 150 de zile amendă a câte 200 lei pe zi, pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune în formă continuată”.
Femeia are de plătit daune materiale câtorva din părțile civile din dosar, clienți ai acesteia.
Părți din dosar au anunțat deja că vor face apel, considerând pedeapsa prea blândă.
Din reclamaţiile mai multor părinți a reieșit că Rodica Şalgău ar fi tratat carii la copii şi ar fi practicat inhalosedarea ca metodă de calmare şi relaxare a pacientului.
Acuzata a susținut la vremea respectivă că ar fi studentă la medicină dentară în anul IV. Cert este că la momentul în care a avut pacienți, femeia avea doar calitatea de asistent.
În martie 2019, o echipă formată din membri ai Colegiului Medicilor Dentiști şi inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a efectuat un control la respectivul cabinet şi din verificări a rezultat că ALMACRI DENT nu este clinică pentru că nu există nici un cadru universitar care să profeseze aici, că Rodica Şalgău nu figura în evidenţele CMD ca medic stomatolog, nu avea drept de liberă practică, pe scurt, nu era medic stomatolog.
Ancheta din acest caz a fost mult îngreunată și de perioada de pandemie de Covid.
În dosarul care s-a aflat pe rolul Judecătoriei Suceava apar 31 de părți vătămate.