„Copiii Supraviețuitorilor” este genericul sub care, în acest an, Muzeul Național al Bucovinei marchează Ziua Holocaustului, în memoria populației evreiești deportate forțat, în principal din Basarabia și Bucovina, pe 9 octombrie 1941, acum 82 de ani.
Activitățile organizate în cadrul evenimentului se vor desfășura la Muzeul de Istorie Suceava, în zilele de 18 și 19 octombrie 2023, cu începere de la ora 10:00.
Moderatorul evenimentului este profesorul Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava.
Organizatorii spun că va fi un eveniment cultural cu o mare încărcătură istorică dar și mai mare încărcătură emoțională, organizat în colaborare cu asociația israeliană „Suceava’s children”.
Dr. Lily (Weintraub) Pauker, președintele asociației, este cea căreia i se datorează tematica și cea mai mare parte din organizarea evenimentului.
Și-au anunțat prezența copii ai supraviețuitorilor care, din fericire, au reușit să se întoarcă acasă. Soarta victimelor nevinovate, întâmplări reale vor fi povestite chiar de către urmașii celor deportați în lagăre.
În cadrul programului dedicat manifestării, va fi vernisată expoziția „A fost odată în Bucovina...” și va fi difuzat filmul „Copiii supraviețuitorilor”, realizat de dr. Lily Pauker și Codruț Pânzaru.
Despre film, Lily Pauker a declarat: „Acest film este unicul care povestește despre copiii supraviețuitorilor, adică copii evrei născuți în România după al Doilea Război Mondial, ai căror părinți au supraviețuit Holocaustului din Transnistria din anii '40, iar noi am crescut în Romania comunistă a anilor '60. Noi suntem acești copii. Noi suntem protagoniștii. Încă mai unic este faptul că regizorul acestui film este un domn tânăr, român fascinat de povestea noastră, pe care a realizat-o nu numai din punctul nostru de vedere, dar și din punctul lui, al noii generații române care nu a cunoscut atât de bine subiectul. Din trecutul trist pășim spre un viitor de înțelegere comună".
Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672 din 5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România. Programul pe zile: 18 octombrie 2023, la ora 10:00, deschiderea evenimentului, cuvânt de bun venit, orele 10:30 - 11:00, vizitarea expoziției „A fost odată în Bucovina”, orele 11:00 - 12:00, Discuții, mărturii – Soarta victimelor și a supraviețuitorilor povestită de copiii celor care, din fericire, au reușit să se întoarcă acasă; 19 octombrie 2023, la ora 9:00, Explicații în ebraică, cu referire la discuțiile/tematica din ziua precedentă, la ora 10:00, proiecție film „Copiii Supraviețuitorilor”.