Premii și recunoaștere pentru mai multe școli din județ, care au fost recompensate pentru inițierea și implicarea în programe educative din domeniul ecologiei și promovarea unei atitudini responsabile față de resursele naturale.
Ceremonia de acordare a distincțiilor s-a desfășurat la București, pe 7 octombrie, la a XXII-a ediție a Seminarului Național „Parteneriat în educația pentru mediul înconjurător”, organizat de Centrul Carpato Danubian de Geoecologie București.
Județul Suceava deține locul I la nivel național în ceea ce privește programele desfășurate în domeniul educației pentru mediu.
Plachetă aniversară a obținut Școala Gimnazială Oniceni, coordonatori prof. Miruna Oprea și prof. Maricica Stan.
Trofeul Eco-Schools 2023 a mers la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, Școala Gimnazială „I. Ciurea” Fălticeni, Școala Gimnazială „M. Eminescu” Rădăuți, Colegiul Tehnic Rădăuți, Școala Gimnazială Nr. 2 Vatra Dornei, Liceul Teoretic „I. Luca” Vatra Dornei, Colegiul „Al. cel Bun” Gura Humorului, Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdănești, Școala Gimnazială „N. Labiș” Mălini, Școala Gimnazială „Luca Gavril” Drăgușeni, Școala Gimnazială Panaci.
De asemenea, Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava și Școala Gimnazială Coșna sunt unitățile care au primit Steagul Verde.
În cadrul evenimentului, au primit Premiu de excelență pentru activitatea desfășurată în domeniul ecologiei și sustenabilității Școala Gimnazială „N. Labiș” Mălini și Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
Cu certificat de excelență și titlul de Profesor – Ambasador Eco-Schools în România a fost recompensată inspectorul școlar prof. Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava.
· Activitate bogată în domeniul educației pentru mediu
În județul Suceava, în anul școlar 2022-2023, 50 de școli au desfășurat programul Eco-Școala, iar 40 dintre acestea dețin „Steagul Verde”, au fost derulate 137 de proiecte „Să învățăm despre pădure”, iar 100 de școli au cel puțin un Steag Verde, în decursul desfășurării proiectelor Eco-Școala.
Programele internaționale „Eco-Școala”, „Să învățăm despre pădure”, „Tineri reporteri pentru mediu” sunt programe promotoare ale valorilor educației pentru mediu în România și constituie un răspuns coerent, perseverent, ferm și necesar pentru „a gândi global și a acționa local”, a mai specificat Tatiana Vîntur.
De asemenea, Inspectoratul Școlar Suceava este singurul inspectorat școlar din lume ce deține „Steagul Verde”, iar în 2019 și 2020 instituția a primit Marele Premiu pentru un Mediu Curat.
„Educația, în special educaţia pentru mediu, răspunde nevoilor actuale ale societății prin acțiuni de conștientizare, informare, dezvoltare de abilități și deprinderi, participare și implicare în proiecte internaționale, naționale, regionale, județene sau locale. În şcoală elevii învaţă <funcţionarea> pământului şi consecinţele degradării mediului, precum și despre rolul pe care îl avem, noi toți, în prevenirea problemelor acestuia”, a mai punctat Tatiana Vîntur.