Eforturile și realizările educatorilor din județ, rezultatele și întreaga activitate a acestora au fost celebrate joi, 5 octombrie, în cadrul evenimentului ”Împreună de Ziua Educației”, care a pus în lumină o parte din munca celor preocupați de educația timpurie.
Inițiată de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, sub coordonarea insp. Daniela Răileanu, manifestarea a marcat Ziua Mondială a Educației, zi specială pentru cadrele didactice din întreaga lume.
Printre invitații întâlnirii festive s-au numărat reprezentanți ai IȘJ, reprezentanți ai Facultății de Științe ale Educației, directori și cadre didactice din unitățile de educație timpurie din județ, cu rezultate deosebite în cariera didactică, cadre didactice pensionare, colaboratori, sponsori. De asemenea, la eveniment a participat și edilul municipiului, Ion Lungu.
Spectacolul a fost găzduit de Auditorium ”Joseph Schmidt”, de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, partener constant și activ în proiectele inițiate la nivelul învățământului preșcolar.
· Discursuri despre educație
Programul evenimentului a fost unul variat, un spectacol închinat educației și educatorului.
Rând pe rând, pe scena Auditoriumului au urcat copii și cadre didactice din învățământul preșcolar - soliști vocali, formații de dansuri, trupe de teatru, câștigători ai concursurilor județene și naționale („Voinicelul” și „Actori mari pe scene mici”), ilustrând talentul și competențele didactice și artistice ale educatoarelor și copiilor formați.
De asemenea, programul evenimentului a oferit și o serie de intervenții valoroase din partea unor specialiști în educație, personalități ale învățământului universitar sucevean - conf. univ. dr. Daniela Jeder, conf. univ. dr. Nadia Serdenciuc, lector univ. dr. Liliana Bujor, care au subliniat importanța educației de la vârste fragede, aportul masiv al educatorilor în personalitatea și formarea celor mici.
„Un simplu gând la un moment dat, o simplă acțiune, un simplu cuvânt pe care-l spunem sau pe care nu-l spunem s-ar putea să influențeze traseul de viață al unui copil. Așa cum frumos se spune în metafora că bătăile de aripă al unui fluture ar putea să declanșeze o tornadă la mii de kilometri, așa sunteți dumneavoastră de valoroși”, a punctat Daniela Jeder.
· Momente artistice ale copiilor și dascălilor
Organizatorii au conturat un eveniment în cadrul căruia micii artişti şi-au pus în valoare talentul şi creativitatea, o „serbare” bogată în momente artistice deosebite, în prezenţa unui public numeros.
Desigur, la reuşita acestora au contribuit şi costumele alese cu grijă, colorate şi spectaculoase, adaptate specificului fiecărui moment, sau recuzita extrem de inspirată, bogată şi creativă, în special la momentele de teatru.
GPP „Prichindel” Suceava („Dansul pălăriilor”); Anițucăi Iustin - GPN Nr. 2 Siret, GPP „Albă ca Zăpada” Vatra Dornei (dans popular), GPP Câmpulung Moldovenesc (dans de societate), GPN „Țăndărică” Suceava (Dans popular); Varvaroi Alesia - GPN Nr. 1 Berchișești; prof. Adela Ciobotă Lostun - GPN Șaru Dornei; Teatru „Ridichea uriașă” - GPP „Micul Prinț” Rădăuți; prof. Valentina Diana Ignat - GPP „1 2 3” Suceava; Teatru „Pinocchio” - grădinițe din Rădăuți; prof. Lenuța Rusu - Clubul copiilor Fălticeni; „În veșnicie... educatoare!” - prof. David Romina au făcut parte din programul spectacolului.
· Diplome „Domnu’ Trandafir”
Pentru implicare și sprijin, organizatorii au mulțumit sponsorilor - Centrului Cultural „Bucovina” Suceava, Egger România SRL, Asociației de părinți „Prichindelul” Rădăuți, Print All SRL Rădăuți, care au recompensat truditorii școlii, autentici „Domnu’ Trandafir”, cu Diplome de excelență și cu pachete didactice și educaționale, iar copiii care au evoluat, cu daruri consistente, în cărți potrivite vârstei și dulciuri.
Aceleași mulțumiri au fost adresate și partenerilor implicați, care au contribuit la succesul acestei acțiuni.
„Colaborarea dintre toți cei implicați a întărit ideea lui ÎMPREUNĂ, care a și dat titlul evenimentului: <ÎMPREUNĂ DE ZIUA EDUCAȚIEI>”, au mai punctat organizatorii.