Județul Suceava este în top la nivel național din punct de vedere al numărului de autovehicule și al posesorilor de permis de conducere auto și în top la nivel național și european la numărul de accidente rutiere grave, a declarat, joi, în conferință de presă, prefectul județului, Alexandru Moldovan. Acesta a subliniat că cifrele arată că la acest moment în județ sunt înmatriculate aproape 320.000 de vehicule, ceea ce înseamnă un autoturism la trei persoane, iar 242.000 de suceveni au permis de conducere auto. La camioane, Suceava este pe locul doi, după București-Ilfov.
În același timp, județul nostru se plasează pe locul I la nivel național din punct de vedere al numărului de morți în accidente rutiere și în top la nivel european ca număr de accidente rutiere cu descarcerare. Dacă în anul 2019 s-a înregistrat o medie de 1,52 de accidente rutiere pe zi (554 de accidente cu descarcerare), în acest an, în perioada 1 ianuarie - 5 octombrie media accidentelor cu descarcerare a fost de 1,69/zi, fiind înregistrate 470 de accidente cu descarcerare. De la începutul anului până la 1 septembrie 2023 în accidentele rutiere petrecute în județul Suceava au murit 51 de oameni și alți 60 de oameni au fost răniți grav. Pentru comparație, în același interval de timp în județul Dolj (locul doi în topul negru al deceselor în accidente rutiere) au fost 44 de morți în accidente rutiere, și la Constanța, 41. La polul opus, județul Botoșani are 8 morți în accidente rutiere, iar în județul Sălaj, 6 decedați.
Principalele cauze directe ale accidentelor rutiere sunt viteza, oboseala la volan, după ore multe de condus fără pauze, și depășirile periculoase. Printre cauzele indirecte se numără numărul mare de vehicule grele din trafic, deși nu șoferii autotrenurilor au provocat accidentele, precum și infrastructura rutieră subdimensionată față de numărul mare de vehicule. De asemenea, județul Suceava are cel mai mare număr de kilometri de drumuri din țară, peste 3.000 de kilometri, din care 640 de kilometri de drumuri naționale, 257 de kilometri de drumuri europene, peste 1.100 de kilometri de drumuri județene, la care se adaugă drumuri de frontieră, drumuri comunale, străzi etc.