Președintele AUR Suceava, deputatul Doru Acatrinei, i-a transmis o interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, prin care îi solicită acestuia să se implice personal pentru mutarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație. Doru Acatrinei i-a explicat prim-ministrului că la Ministerul Mediului se află în procedură de emitere autorizația integrată de mediu pentru darea în folosință a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, „celebra groapă de gunoi construită în vârful muntelui”.
El susține că, potrivit informațiilor din presă, liderul liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, a solicitat pentru PNL conducerea Ministerului Mediului, liderul AUR susținând că acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru eliberarea „unui aviz nelegal de mediu pentru darea în folosință a gropii de gunoi pe care fostul ministru Tanczos Barna nu l-a dat pentru că era nelegal”. „Au trecut cei cinci ani în care Uniunea Europeană monitorizează fondurile europene acordate statelor membre, deci groapa de gunoi poate fi mutată”, a spus Acatrinei. El a amintit că administrația județeană suceveană a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri, cu o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.
„În conformitate cu reglementările legale europene și românești, există o prevedere expresă față de distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite, care trebuie să fie de 1.000 m”, a mai spus liderul AUR Suceava. Doru Acatrinei a arătat că la o distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică, un magazin de suveniruri și 21 de locuințe, dintre care cea mai apropiată de groapa de gunoi este la numai 462,2 metri.
„Mai trebuie spus că în raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de trei kilometri. Pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflate în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și pus în evidență în Capitolul III.2 din Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului (la pag. 212), în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă”, i-a explicat Acatrinei premierului României. În final, liderul AUR Suceava i-a mai solicitat să precizeze clar la ce dată va fi emis avizul negativ de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș.