Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR) – Filiala Suceava, împreună cu Asociația „Artă și Umanitate” Suceava, organizează o expoziție cu lucrări ale unor artiști care au plecat din această lume, „Artiștii de ieri – Filiala UAP Suceava”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 5 octombrie 2023, la ora 18:00. Curatori: Lucia Pușcașu, Oana Ruxandra Hrișcă.
„Vă invităm să ne fiți alături la comemorarea colegilor noștri, foști membri ai Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Suceava. Ne amintim cu drag și cu mare emoție de ei”, spune artistul plastic Lucia Pușcașu, care ne-a dezvăluit și numele artiștilor comemorați: Dimitrie Loghin și Vigh Istvan, membri fondatori și secretari ai Cenaclului Uniunii Artiștilor Plastici - Suceava, Ion Carp Fluerici, secretar al Cenaclului Uniunii Artiștilor Plastici - Suceava, președinte al Filialei Uniunii Artiștilor Plastici Suceava, fondator al Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, director al liceului sucevean, Traian Postolache, membru fondator al Secției de Artă a Bibliotecii „Tudor Flondor” Rădăuți, director al Muzeului „Samuil și Eugenia Ioneț” Rădăuți, Mircea V. Hrișcă, Ileana Bardă, Mărioara Pruteanu Corduban, Tiberiu Moruz, Aurelian Bocancea, Angela Pitariu Bolnavu, Emil Burlacu, Corneliu Tincu, Viorel Grigoraș, Ion Maftei, Costel Butoi, Anton Cosțîn.
„Artiștii care ne-au părăsit (unii în plină forță creatoare) au avut o bogată activitate de creație, și-au creat, în timp, un stil artistic inconfundabil, au participat la expoziții de grup, bienale, republicane, au deschi expoziții personale în țară și în străinătate, au fost premiați la Concursul de artă plastică Voronețiana, precum și la alte concursuri și saloane din țară și din străinătate”, a precizat Lucia Pușcașu, inițiatoarea acestui proiect.
Artista a mai completat că, pe lângă activitatea de creație, majoritatea acestor creatori de frumos au fost profesori și au format în spiritul esteticului și al frumosului multe generații de elevi, mulți dintre ei, astăzi, nume cunoscute în domeniul artelor. „Nu în ultimul rând, am dorit să ne amintim cu toții de prietenul nostru drag, jurnalistul, eseistul Tiberiu Cosovan. A fost prezent la aproape toate manifestările noastre. A fost un bun sfătuitor, o prezență discretă și a scris despre activitatea filialei și a membrilor ei în volumele <Efigii în filigran>, 2010, 2012, 2014, 2017. Pentru cei care nu ne-au cunoscut colegii, vom proiecta imagini cu activitatea lor”, a completat Lucia Pușcașu.