joi, 28 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 228 (8452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primul caz, după 4 ani, de meningită cu virusul West Nile, transmis de țânțari, diagnosticat la o femeie din Rădășeni

Joi, 28 Septembrie 2023 (14:37:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie în vârstă de 69 de ani, din Rădășeni, a fost confirmată cu meningită produsă de virusul West Nile, transmis de țânțari. Este al doilea caz confirmat vreodată în județul Suceava, primul fiind în anul 2019. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Gabriela Băncilă, a informat, joi, printr-un comunicat de presă, că instituția a primit confirmarea de laborator a diagnosticului pentru pacienta care a fost internată la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava în perioada 8-21 septembrie a.c.. Potrivit Gabrielei Băncilă, pacienta a fost externată cu starea de sănătate ameliorată.

„Din luna iunie a.c., când a debutat perioada anuală de supraveghere a neuroinfecției cu virus West Nile, au fost investigați 12 pacienți cu suspiciuni pentru acest diagnostic, cazul de față fiind primul și unicul care se confirmă cu laboratorul. Acest caz survine după o perioadă de 4 ani în care nu a mai fost identificat nici un caz de meningită cu virusul West Nile, în anul 2019 fiind confirmat un singur caz”, a arătat Gabriela Băncilă.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava a precizat că infecția nu se transmite de la om la om, ci numai prin înțepătura de țânțar. Manifestările infecției sunt cele ale unei meningite/meningoencefalite însoțite de febră, pentru care este recomandată adresarea de urgență către medicul de familie sau o unitate medicală.

DSP informează populația să larvele de țânțari se găsesc în apa acumulată în subsolurile blocurilor; în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată, în bălțile care se formează în apropierea locuințelor, în apa care curge din conductele sparte și din alte instalații neîntreținute, în apa de ploaie păstrată în butoaie sau alte vase în curte, în apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întâmplare în preajma locuințelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc.), în apa din gropile și șanțurile de pe șantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalații.

Țânțarii adulți zboară în preajma locuințelor, mai ales dimineața devreme sau în amurg, căutând posibilitatea de a se hrăni cu sânge. Intră în locuințe prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire, unde pot rămâne peste noapte. Înmulțirea țânțarilor poate fi împiedicată prin evacuarea apei din subsoluri; repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor; renunțarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau acoperirea acestora cu capace potrivite; evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor în care apa poate stagna; îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc țânțarii.

Înțepăturile de țânțari pot fi evitate purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșim seara sau când se merge în pădure, la pescuit, în Deltă; utilizând substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, comercializate în farmacii, care se pot aplica pe părțile descoperite ale corpului; împiedicând pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție); utilizând substanțe insecticide în locuință și în jurul locuinței; utilizând plase împotriva țânțarilor în jurul paturilor; acoperind pătuțul copilului sau căruciorul cu plase împotriva țânțarilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul caz, după 4 ani, de meningită cu virusul West Nile, transmis de țânțari, diagnosticat la o femeie din Rădășeni.
 Vizualizări articol: 3873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul caz, după 4 ani, de meningită cu virusul West Nile, transmis de țânțari, diagnosticat la o femeie din Rădășeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei