Patru pianiști concertează, joi, 28 septembrie 2023, de la ora 19:00, la Casa de Cultură din Rădăuți, în cadrul proiectului cultural ,,Muzică și Istorie în Țara Fagilor”. Publicul se va bucura de dibăcia mâinilor și de talentul inegalabil al celor patru pianiști: Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, Maria Hrițcu și Radu Torok, într-un concert în care, într-un fel, două lumi se întâlnesc: „Vechi și Nou”.
Concertul este organizat în cadrul proiectului cultural ,,Muzică și Istorie în Țara Fagilor”. Organizatorii vă invită cu drag la un concert inedit de pian la șase și opt mâini, în care va fi prezentat un program deosebit: Marius Sireteanu - Uvertură de Concert (8 mâini), Jean Cras - Ames d`enfants: Pures, Naïves, Mystérieuses (6 mâini), Cecile Chaminade - Les Noches d’Argent (8 mâini), Maurice Ravel - Ma Mère l’Oye, Serghei Rachmaninov - Vals și Romanță (6 mâini), Albert Lavignac - Galop-Marche (8 mâini). Accesul publicului este gratuit. Concertul va fi prezentat de Loredana Baltazar (muzicolog) și Daniel Hrenciuc (istoric).
Viviana Huțuleac, PR Proiect „Muzică și Istorie în Țara Fagilor”, a făcut și un scurt istoric al Casei de Cultură a Municipiului Rădăuți: „Construită prin contribuția învățătorilor din județul Rădăuți pe un teren cedat de către Ministerul Agriculturii și Domeniilor (4 noiembrie 1937), Casa Învățătorilor a devenit, începând cu 1956, printr-o serie de transformări succesive, Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți”.
Mai multe date despre artiștii care vor evolua pe scena rădăuțeană:
Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică ,,George Enescu”, ai Universității Naționale de Muzică din București, unde și-au completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat) și formează un duo pianistic din anul 2005. Activitatea concertistică a duo-ului cuprinde participări la 27 de festivaluri naționale și internaționale, concerte cu orchestra și peste 400 de recitaluri în țară (102 de localități) și pe scene din Anglia, Austria, Belgia, Germania, Italia, Republica Moldova și Ucraina. Alături de cele 18 turnee de promovare a muzicii clasice, duo-ul pianistic a avut onoarea de a susține primele concerte de pian din istoria localităților Avrig, Bălan, Ciocănești, Ditrău, Făgăraș, Găești, Hațeg, Horodnic de Sus, Lehliu-Gară, Moreni, Petrila, Praid, Târnăveni, Titu și Voitinel. Cei doi pianiști sunt fondatorii Asociației Klavier ART și inițiatorii mai multor programe culturale din diferite regiuni ale țării.
Maria Hrițcu studiază pianul de 12 ani, este absolventă a Colegiului de Artă ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava, la clasa profesor dr. Corina Alexandra Răducanu, iar în prezent este studentă în anul I la Universitatea de Arte ,,George Enescu” din Iași, la clasa conf. univ. dr. Raluca Știrbăț. Este laureată a concursurilor naționale și internaționale: Olimpiada Națională Timișoara (2022), Lira de Aur 2023 (Suceava), Pro Piano, Amadeus, Dan Cumpătă (București), Primăvara Artelor (Bacău), Bucovina Muzicală (2022), Pro Piano Muzică Românească. A participat la festivalurile Sabin Pautza (Reșița), Johann Sebastian Bach (Cluj) și a luat parte la numeroase acțiuni ale Asociației ,,Scherzo dell Arte”, de promovare a muzicii clasice în spații neconvenționale (aeroporturi, săli de lectură, parcuri), la recitaluri de pian din Constanța și Suceava.
Radu Torok a început studiul pianului în urmă cu 10 ani, la secția de muzică din cadrul Școlii Gimnaziale I. G. Duca, Petroșani, sub îndrumarea profesoarei Camelia Ilina. În prezent, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte ,,Dinu Lipatti” din București, la clasa profesor dr. Olga Podobinschi. Este laureat la concursuri naționale și internaționale: Olimpiada Națională de Muzică (Alba Iulia, 2023), Tineri muzicieni (București, 2022), Irina Șațchi (Râmnicu Vâlcea, 2022), Gradus ad Parnassum (București, 2022), Bucovina Muzicală (2022), Klavier Art (Petroșani, 2019), Craiova Piano (2017), Clara Peia (Lugoj, 2017), Sabin Pautza (Reșița, 2017), Orpheus (Târgu Jiu, 2016), Trecut, prezent și viitor, Piano Modus Vivendi și Sigismund Toduță (Deva). A susținut recitaluri la Ateneul Român, Centrul Cultural Maghiar ,,Franz Liszt” și Casa Artelor ,,Dinu Lipatti” din București, precum și pe scene convenționale și neconvenționale din județul Hunedoara și Ungaria.
Proiectul ,,Muzică și Istorie în Țara Fagilor” este un proiect cultural cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți, împreună cu următorii parteneri: Herghelia Rădăuți, Judecătoria Rădăuți, Sinagoga Mare Rădăuți - Asociația Comunitatea Evreilor Rădăuți, Muzeul Etnografic Samuil şi Eugenia Ioneț Rădăuți, fiind susținut de ExpoMoto Bucovina și Primăria Municipiului Rădăuți.