Radu Alexe Ivaș, un bărbat care a fost coșmarul a zeci de suceveni, după ce le-a luat bani pentru montarea de geamuri tip termopan, dar nu a mai montat tâmplăria, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 4 luni de închisoare pentru o faptă de loviri sau alte violențe, victimă fiind un bărbat care a depus plângere și și-a scos certificat medico-legal.
Sentința a fost stabilită de Judecătoria Suceava și menținută în ședința de marți, 26 septembrie, a Curții de Apel Suceava.
Decizia surprinde într-o oarecare măsură, privită comparativ cu faptele multe și grave pentru care același Ivaș a scăpat de răspundere penală, în general pentru că a avut baftă, prin intervenția prescripției, evident și pe fondul anchetelor nepermis de lungi ale organelor de urmărire penală.
Monitorul de Suceava anunța în decembrie 2022 că doi soți care au fost coșmarul a zeci de suceveni, dacă nu al mai multora, au scăpat de pușcărie în dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru înșelăciuni comise asupra a 29 de oameni care au comandat la ei tâmplărie din termopan.
Tribunalul a constatat încetarea procesului penal prin prescriere, în baza deciziei din 2022 a Curții Constituționale. Au scăpat atunci de răspundere penală Mihaela Ivaș, pentru infracțiunile de înșelăciune, evaziune fiscală și lovire, și soțul acesteia, Radu Alexe Ivaș, pentru înșelăciune.
Fapte comise între 2010 și 2015 și o anchetă care a mers constant în ritm de melc
S-a ajuns la prescriere pentru că faptele sunt foarte vechi (parte din ele de mai bine de 10 ani) și pentru că ancheta a decurs foarte anevoios mai întâi pe masa polițiștilor și procurorilor (de la primele plângeri este vorba de 7-9 ani), însă se observă și că procesul de la prima instanță - Tribunalul Suceava - s-a întins pe mai bine de 3 ani.
În luna iulie a anului 2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a soţilor Radu Alexe Ivaş şi Mihaela Ivaş pentru înşelăciuni legate de magazinul de termopane pe care l-au avut deschis din anul 2010 în cartierul George Enescu din municipiul Suceava.
Faptele au fost comise în perioada iulie 2010 - octombrie 2015, însă ancheta s-a desfăşurat anevoios. Mulţi păgubiţi au renunţat la despăgubiri când au văzut că anii se scurg, iar plângerile depuse de ei nu au nici o finalitate. Chiar şi aşa, 29 de păgubiţi au ajuns părţi vătămate în procesul ajuns pe rolul Tribunalului Suceava în 2019. Prejudiciul calculat şi reţinut de la cei care au depus plângeri este de 52.214 lei.
A scăpat de răspundere și pentru agresarea unei cliente
Mihaela Ivaş a fost trimisă în judecată şi pentru evaziune fiscală (prejudiciu de puţin peste 5.000 de lei, pe care l-a achitat), dar şi pentru lovire şi alte violenţe, victima fiind una dintre cliente. Mihaela Ivaş a fost acuzată că pe 15 septembrie 2015, în timpul programului de lucru al agenţiei de pe bulevardul George Enescu, a lovit persoana vătămată peste mână cu un corp dur, după care a apucat-o de mână, a răsucit-o şi a împins-o în afara punctului de lucru. Din mişcare, victima a fost aruncată într-un gard viu şi a căzut pe sol, suferind leziuni care au necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal. Victima este unul dintre păgubiţii care au cerut insistent explicaţii pentru contractul neonorat.
Și în cazul acestei fapte clare s-a dispus încetarea procesului penal, prin prescripție.
Bătrâni lăsați fără geamuri la casă în plină iarnă
Un caz care este greu de uitat este cel a doi bătrâni care locuiau într-un apartament din centrul Sucevei, cărora Alexe Ivaş le-a dat personal jos vechile geamuri, fără a mai monta tâmplăria nouă, plătită de păgubiţi. Până la urmă, ajunşi în prag de iarnă, fără geamuri la casă, bătrânii au făcut un împrumut şi au plătit din nou tâmplăria, la o altă firmă.
Concluzionând, oamenii înșelați au așteptat degeaba să li se facă dreptate. Pe parcursul anchetei, de frica pușcăriei, soții Ivaș au achitat o parte din prejudicii, semnând acorduri de împăcare notariale cu victimele.