marţi, 26 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 226 (8450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Artista Suzana Fântânariu, „doamna gravurii contemporane românești”, a expus pentru prima dată la Suceava

Marţi, 26 Septembrie 2023 (17:05:57)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Artista Suzana Fântânariu, „doamna gravurii contemporane românești”, a expus marți, 26 septembrie 2023, pentru prima dată la Suceava, la Sala cu Bolți a Muzeului de Istorie. Înconjurată de un public numeros, rude, prieteni, artiști plastici, iubitori de artă, artista născută în comuna Baia a reușit să impresioneze prin lucrările expuse în „Zborul mâinii”, unele realizate în prima parte a carierei, altele de dată recentă. „Traseul meu în artă a fost mai complicat, pentru că am folosit mai multe genuri, de la xilogravură la desen, de la desen la instalații, de la instalații la pictură, de la pictură la obiect, ceea ce a însemnat și un obstacol în a edita un catalog sau un album”, a spus artista.

Dr. Constantin Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, a spus în deschiderea vernisajului că expoziția „Zborul mâinii” a artistei Suzana Fântânariu, prima personală la muzeul sucevean, „reprezintă întâi o reparație morală; reprezintă apoi o invitație la descoperirea unui univers inedit ca tematică și manieră de expresie; nu în ultimul rând, expoziția completează paleta de expresii artistice oferite tinerilor studioși suceveni și, sigur, publicului sucevean”. Pentru ca această expoziție să fie posibilă, alături de generozitatea artistei, a mai completat Emil Ursu, rolul principal l-a avut dr. Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, „cel care ne-a sprijinit necondiționat, a curatoriat expoziția și, de asemenea, a realizat catalogul”.

 

·        „Mulțumesc, Suceava!”

Directorul Muzeului Național al Bucovinei i-a înmânat artistei Suzana Fântânariu, „ca o reparație morală”, o Diplomă și o medalie aniversară - 120 de ani de la înființarea Muzeului la Suceava, pentru întreaga sa activitate. „Muzeul sucevean este unul dintre cele mai vechi din România, înființat pe 4 ianuarie 1900. Din zece în zece ani, noi am încercat să marcăm înființarea acestui muzeu și, din zece în zece ani, am <bătut> câte o medalie, care e dăruită... zece ani”, a explicat Emil Ursu.

Profund emoționată pentru distincție, Suzana Fântânariu a rostit: „Mulțumesc, Suceava!”. Emil Ursu a completat că, într-un timp rezonabil, speră să organizeze „o expoziție cu lucrări semnate de pictorul Marius Cilievici, artist plastic sucevean (născut la Siret), despre care nimeni nu mai știe nimic, pentru că a plecat la București, a făcut carieră la București, iar Suceava l-a uitat”.

 

·        Arta atinge nivelul de excelență, la Suceava

Despre întâlnirea de la Suceava, cu prilejul expoziției „Zborul mâinii”, prof. univ. dr. Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, a spus că este „un moment deosebit de elevat, în care arta atinge nivelul de excelență”.

Curatorul expoziției, dr. Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, a spus că „Zborul mâinii” este de fapt „întoarcerea artistei la obârșie, o expoziție care subliniază forța creatoare pe care Suzana Fântânariu o are de peste 60 de ani, o expoziție care deși nu este o retrospectivă, începe cu primele lucrări ale Suzanei, lucrate în anii 1970, 1971, continuând cu lucrări recente, inspirate din perioada pandemiei, cu lucrări de gravură, o tehnică greoaie. Vedem în lucrări puterea xilogravurii, puterea în alb și negru, o expoziție care te atrage ca un magnet și care te include în lumea creației Suzanei”.

„Zborul mâinii”, a mai completat dr. Alexandru Constantin Chituță, este o expoziție care ne arată drumul trasat în istoria artei de Suzana Fântânariu, nu doar în România, „pentru că Suzana este un artist premiat și recunoscut la nivel internațional”.

La finalul intervenției sale, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu a anunțat că o parte dintre lucrările expuse la Suceava vor fi donate Muzeului Național al Bucovinei, aceasta fiind dorința artistei Suzana Fântânariu.

 

·        Suzana Fântânariu: „Arta ne apropie și ne face mai buni”

Deși s-a destăinuit publicului spunând că „ceea ce este înăuntru nu poate fi exteriorizat”, totuși a afirmat că în timpul vernisajului a avut senzația că este din nou tânără, la debut. „Acesta este momentul de vârf pentru a expune la Suceava. O răscruce biografică. Nu putem face lucruri în viteză, trebuie să așteptăm, timpul așteaptă... Reîntoarcerea e grea. Mă cuprind emoții copleșitoare, pentru că prin această expoziție am punctat câteva etape din viața mea, eu acum având 76 de ani, și mă prezint într-un loc care este pentru mine <acasă>. Mi-ar plăcea ca publicul să înțeleagă mesajul meu exprimat prin artă, pentru că eu fac arta pentru public, lui mă adresez”, a transmis artista din Baia.

Cu un limbaj plastic rafinat, folosind tehnici diferite, cu lucrări bidimensionale, tridimensionale sau instalații etc., artista impresionează, emoționează, solidarizează, pentru că, spune ea, „arta ne apropie și ne face mai buni”.

Prezent la vernisaj, Vasile Tofan, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, un apropiat al artistei de peste 20 de ani, a spus că se consideră un privilegiat al artistei, o personalitate marcantă, încununată cu premii la nivel internațional, în sensul în care are acasă două lucrări cu semnătura Suzanei Fântânariu.

La final, a fost prezentat și Albumul „Zborul mâinii” - Suzana Fântânariu, realizat de dr. Alexandru Constantin Chituță, prefață semnată de dr. Constantin Emil Ursu, proiect aprobat și finanțat de Consiliul Județean Suceava, Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2023.

Cei care doresc să deslușească sensurile și simbolurile creației Suzanei Fântânariu pot să viziteze expoziția, în perioada în perioada 26 septembrie – 29 octombrie 2023, la Muzeul de Istorie. Preț bilet vizitare: 4 lei - adulți, 2 lei - pensionari, 1 leu - elevi/studenți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artista Suzana Fântânariu, „doamna gravurii contemporane românești”, a expus pentru prima dată la Suceava.
 Vizualizări articol: 1874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Artista Suzana Fântânariu, „doamna gravurii contemporane românești”, a expus pentru prima dată la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei