O nouă ediție a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”, manifestare ştiinţifică de prestigiu care a revenit la Suceava și se desfășoară în aceste zile la universitatea suceveană, a beneficiat joi, 21 septembrie de o decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar Henri Boyer, de la Universite Paul-Valery Montpellier 3, Franța.
Ceremonia de decernare s-a desfășurat începând cu ora 11.00, după festivitatea de deschidere a lucrărilor colocviului internațional, în sala Auditorium-ul „Joseph Schmidt”. Inițiativa acordării acestui important titlu a venit în semn de recunoaștere pentru cei 30 de ani de colaborare neîntreruptă în plan științific și didactic, cu profesorii și studenții Facultății de Litere și Științe ale Comunicării din USV. Din prezidiul ceremoniei au făcut parte prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector USV, conf. univ. dr. ing. Liviu Popescu, președinte Senat USV, conf. univ. dr. Luminița Elena Turcu și prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, cea care a dat citire textului laudatio.
· Henri Boyer, o personalitate de prestigiu în domeniul științelor limbajului
Profesorul universitar dr. Henri Boyer, de la Universite Paul-Valery Montpellier 3, Franța, reprezintă o personalitate de prestigiu în domeniul științelor limbajului, al politicilor lingvistice, al analizei discursului și didacticii limbii franceze în spațiul științific francez și mondial. El s-a remarcat prin contribuțiile de excepție aduse cercetării identității, patrimonializării etnosociorcvistice, identitemelor, acțiunilor glotopolitice, conflictelor diglosice și limbilor minoritare, problematicii media, franceza tinerilor, periferia orașelor, competențelor interculturale și culturale. Acesta este fondatorul Școlii Franceze de Socio-Lingvistică, iar activitatea științifică și didactică a profesorului Henri Boyer cuprinde volume, studii și articole de referință intrate în bibliografia fundamentală a științelor limbajului, colaborările sale la prestigioase reviste fiind bine cunoscute specialiștilor străini și români. În Laudatio prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardelean a vorbit în continuare despre meritele acestui emerit profesor, precum și despre susținerea sa în privința dezvoltării catedrei de limbă franceză din Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. El este un luptător neobosit pentru aprofundarea cunoașterii în domeniul socio-uman, al lingvisticii, socio-lingvisticii, semioticii analizei discursului. Odată cu înființarea Lectoratului de Limbă Franceză la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul Henri Boyer devine un adevărat prieten îndeosebi al regretatului prof.univ.dr. Vasile Dospinescu, al prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardelean, al Simonei Manolache și un mare prieten al studenților și lingviștilor suceveni. În urma acțiunilor organizate la Suceava, el a apreciat calitatea și interesul publicului sucevean și al colegilor săi din universitate. Anul acesta profesorul Boyer răspunde unei noi invitații de participare la cea de a XVII-a ediție aColocviului Internațional de Științe ale Limbajului ”Eugeniu Coșeriu”, itinerant la Suceava, Chișinău și Cernăuți, într-o puternică dinamică a colaborărilor dintre universități.
Această succintă trecere în revistă a activității prof. univ. dr. Henri Boyer dezvăluie o personalitate cu o impresionantă deschidere internațională, un cercetător și un profesor pasionat, cu un dinamism și o capacitate excepțională de a transmite cunoștințele, un model științific și uman care merită întreaga prețuire. De aceea, în semn de înaltă recunoaștere a întregii sale activități și pentru sprijinul și interesul acordat de peste 30 de ani activităților științifice, didactice și de formare în domeniul științelor limbajului și francofoniei în universitatea suceveană, i-a fost conferit cel mai înalt titlu academic, de Doctor Honoris Causa. El a mulțumit în alocuțiunea sa prietenilor suceveni care i-au acordat nobila titulatură și i-a amintit pe cei cu care a colaborat strâns de-a lungul anilor în folosul transmiterii cunoștințelor.
Reamintim că ediția Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” se desfășoară până la finalul săptămânii în universitatea suceveană, iar
tema propusă în cadrul acestei ediții este una extrem de generoasă, fiind inspirată de lingvistica coşeriană, și anume: Timp şi limbaj.